Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, υπό το φως ενός νέου κύματος υποχώρησης των τιμών χονδρικής ρεύματος. Ήδη σήμερα, οι τιμές ηλεκτρισμού στις Αγορές Επόμενης Ημέρας σημειώνουν πτώση, στην μεν Ελλάδα κατά 11,4% -στα 116,76 ευρώ/ΜWh- στις δε αγορές αναφοράς της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά 25,% και 17,3% αντίστοιχα, - στα 107,28 ευρώ/MWh και 105,57 ευρώ/MWh

και στην Ιβηρική καθορίστηκε στα 87,83 ευρώ/MWh. Ιδίως στη χώρα μας διαμορφώνεται έναν ολόκληρο νέο σκηνικό μετά την άρση της επιβάρυνσης της ειδικής εισφοράς των 10 ευρώ/MWh στην τιμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονται οι πάροχοι για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η εξέλιξη σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες χαμηλότερες τιμολογήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον ερχόμενο μήνα Απρίλιο.

Αυτό κατέστη δυνατό μετά σχετική πρόβλεψη σε τροπολογία του ΥΠΕΝ που υπερψηφίστηκε εσχάτως και η οποία περιελάμβανε και εξαίρεση των διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων αγοράς  ενέργειας – PPAs- από την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην αγορά χονδρικής.  

Με βάση τις νέες διατάξεις η εισφορά θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5%, επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF.

Οι χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα καταγράφονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμού καθώς επηρεάζονται από την κάθετη πτώση της ζήτησης αλλά και την αύξηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση των αγορών της περιοχής από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ΝΑ Ευρώπης, την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, επηρεασμένες από την πτώση της ζήτησης και την αύξηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Όλες οι αγορές στη ΝΑ Ευρώπη κατέγραψαν αξιοσημείωτες απώλειες με μέση ποσοστιαία μείωση των τιμών κατά -17.44%. Πιο συγκεκριμένα, η Σερβία κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία πτώση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά -21,34%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα που αντιμετώπισε πτώση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά -20,31% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέγραψαν πτώση, της τάξης του -19,16%, αμφότερες, ενώ και η Τουρκία ακολούθησε επίσης την πτωτική τάση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη ακολούθησαν πτωτική τάση με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτουν κάτω από τα 135 €/MWh. Η Γερμανία ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 119,05 €/MWh, καταγράφοντας απώλειες -12,61% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, χάρη στην ασθενέστερη ζήτηση φυσικού αερίου και των ισχυρότερων προοπτικών για την αιολική παραγωγή. Στον αντίποδα, η Ελβετία ήταν η χώρα με την υψηλότερη τιμή, 134,48 €/MWh, αν και κατέγραψε ποσοστιαία υποχώρηση -11,22% από το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Η Γαλλία ήταν η επόμενη ακριβότερη χώρα με 131,07 €/MWh, καθώς η απεργία στην EDF επηρέασε την πυρηνική παραγωγή της.

Συνολικά, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη σημείωσαν ισχυρές απώλειες κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Οι τιμές διαπραγματεύτηκαν στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 111- 134 ευρώ/MWh. Η Ιταλία ήταν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη με 134,3 €/MWh, αν και κατέγραψε απώλειες στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κατά -16,25%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία, με -21,34%

Ακόμη, η παραγωγή ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη κατέγραψε άλμα 60% το  χρονικό διάστημα 6-12 Μαρτίου και ανήλθε στις 3004,36 GWh, χάρη στην εύρωστη παραγωγή από τον άνεμο. Όλες οι αγορές της περιοχής, πλην Κροατίας, κατέγραψαν υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας, με την Ιταλία και την Τουρκία να κυριαρχούν με +141,5% και +76,0% και τις Βουλγαρία και Ελλάδα να ακολουθούν με +53,4% και +43,7. Ακόμη, η παραγωγή από ηλιακά έργα στην ίδια περιοχή ακολούθησε κατά πόδας με αύξηση ύψους 28%, στις 760,99 GWh, πλην της Ουγγαρίας που κατέγραψε πτώση κατά -1,2%.

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Europe Τζάιλς Ντίξον αναφέρθηκε στο πρόβλημα που ταλάνιζε την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία διετία, και υποστήριξε πως αυτό δεν αφορά στο σχεδιασμό της, αλλά στις υψηλές τιμές που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς των 27, ανέφερε, πως ο σχεδιασμός της αγοράς υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιστοίχιση της προσφοράς με τη ζήτηση, παρέχοντας στους καταναλωτές για χρόνια, προσιτές τιμές.

Πρόσθεσε δε, ότι είναι θετικό ότι η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στα πλεονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς και επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια εξέλιξή του και όχι ριζικές αλλαγές.

Όπως αναφέρει η Wind Europe, η Επιτροπή επιδιώκει να τερματίσει την επενδυτική αβεβαιότητα και να δημιουργήσει κανόνες ανθεκτικούς στο μέλλον για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία θα κυριαρχεί όλο και περισσότερο η παραγωγή από ΑΠΕ, με την αιολική ενέργεια έχει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ.

Επίσης, η Wind Europe αναφέρεται στα κίνητρα που παρέχονται για τη σύναψη μακροπρόθεσμων αμφίδρομων συμβολαίων επί της διαφοράς (CfD) και μακροχρόνιων συμβάσεων αγοράς ενέργειας (PPAs). Όπως τονίζεται, το σημαντικότερο είναι ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ διατηρούν το δικαίωμα να πωλούν την ενέργειά τους στην αγορά, κάτι που είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της αγοράς των PPAs και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Στην ίδια κατέθυνση κινούνται και οι θέσεις του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) που τονίζει την αναγκαιότητα διατήρησης του υφιστάμενου μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το κόστος των οριακών μονάδων. Ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει, επίσης ότι χρειάζεται να αποκτήσουν και μόνιμο χαρακτήρα οι μηχανισμοί δυναμικότητας (capacity mechanism).

Τις θέσεις του αυτές διατυπώνει ο Σύνδεσμος στο πλαίσιο της διαβούλευσης που  διενήργησε η Κομισιόν για την αναθεώρηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού των 27.