Το νέο τοπίο στην αγορά αερίου σημαίνει ότι το κόστος των μονάδων που καίνε ορυκτό καύσιμο για να παράξουν ηεκτρική ενέργεια δεν απέχει πού από εκείνο των λιγνιτικών σταθμών.
Αυτό αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ενεργειακού μείγματος της χώρας για σήμερα Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2023, όπου ο μεν λιγνίτης συμμετέχει σε ποσοστό 18,4%, το φυσικό αέριο με 24,7% οι εισαγωγές με 26,2% οι ΑΠΕ με 24,% και τα υδροηλεκτρικά με 2,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ανήλθε σε 22% προ ημερών, ενώ ο μέσος όρος συμμετοχής του κυμαίνεται σε άνω του 15%.
Πίσω στις αγορές φυσικού αερίου, τα συνδυασμένα αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ισοδυναμούσαν με 731 τεραβατώρες (TWh) στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Που σημαίνει ότι ήταν 260 TWh ή ποσοστό +55% υψηλότερα από τον προηγούμενο 10ετή εποχικό μέσο όρο τους, έναντι από πλεονάσματος 95 TWh από την αρχή της χειμερινής περιόυ, την 1η Οκτωβρίου.
Σημειώνουμε ότι τα αποθέματα αερίου είναι πρακτικώς, ανάλογα με το προηγούμενο εποχικό ρεκόρ των 732 TWh στις 15 Φεβρουαρίου 2020, όταν οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο TTF ήταν χαμηλότερες των 9 ευρώ/MWh.
Oι χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης έχουν ήδη διανύσει σχεδόν τα 2/3 της περιόδου θέρμανσης, οπότε οι προβλέψεις που διατυπώνονται για το ύψος των αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα, πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες. Εφόσον επομένως επαληθευτούν και αυτή τη φορά τότε οι χώροι αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κλείσουν τον χειμώνα με πληρότητα 53% ή με πιθανό εύρος 44% - 60%.
Κύρια αιτία για τη θετική αυτή εξέλιξη παραμένει η ηπιότητα των καιρικών συνθηκών για χειμερινή περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φρανκφούρτη απόλαυσε το εντυπωσιακό νούμερο των 1268 ημερών θερμικής κατανάλωσης, στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιουλίου 2022 και 16ης Φεβρουαρίου 2023.
Ακόμη, οι ακραίες τιμές του αερίου το περασμένο έτος, υποχρέωσαν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων, χάλυβα, χημικών, κεραμικών, γυαλιού και τσιμέντου, να διακόψουν τη λειτουργία τους, γεγονός που εξοικονόμησε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.
Οι υψηλές τιμές και οι εκστρατείες δημοσίων σχέσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί επίσης να είχαν κάποιο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των νοικοκυριών και άλλων επιχειρήσεων, αν και ο αντίκτυπος είναι λιγότερο σαφής.
Ταυτόχρονα, οι υψηλές τιμές συνέχισαν να μεγιστοποιούν την εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη εις βάρος των εισαγωγέων στην Κίνα και τη Νότια Ασία. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να αντιστραφεί το κλίμα πανικού για πιθανές ελλείψεις του καυσίμου σε ενθουσιώδες χάρη στις αθρόες εισαγωγές LNG.