Να Στηριχτούν οι Επενδύσεις σε Υποδομές Φ. Αερίου για να μην Καταρρεύσει η Αγορά

Να Στηριχτούν οι Επενδύσεις σε Υποδομές Φ. Αερίου για να μην Καταρρεύσει η Αγορά
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 9 Φεβρουαρίου 2023 - 08:10

Με την τιμή των futures φυσικού αερίου στο TTF να υποχωρεί χθες Τετάρτη, κάτω από τα 54 ευρώ/MWh, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης, είναι φανερό πλέον ότι η αγορά του καυσίμου έχει μπει σε μια νέα τροχιά, ύστερα από τις ανατιμήσεις του περασμένου έτους που λίγο έλλειψαν να προκαλέσουν έμφραγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Όπως είχε επισημάνει το energia.gr σε άρθρο του στις 31 Ιανουαρίου, εδώ, η νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά φυσικού αερίου είναι πιθανό να έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των εταιρειών που θα ήθελαν να συνεχιστεί το ράλι των τιμών που τόσο ευνόησε την κερδοφορία τους

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ExxonMobil που κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ πέρυσι. Μόνο στο α΄ τρίμηνο του 2022, ο αμερικανικός όμιλος είχε εγγράψει κέρδη 5,5 δισ. δολαρίων, μετά από φόρους. Για την Chevron το ποσό αυτό ξεπέρασε τα 6,3 δισ. δολάρια και για την ConocoPhillips τα 5,8 δισ. δολάρια.

Την ώρα που αυξάνουν τα κέρδη τους, «αρνούνται» να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην παραγωγή τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου,   οι εταιρείες ενέργειας αποσκοπούν με αυτή την τακτική να διατηρήσουν τις τιμές και τα κέρδη τους σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά και να αυξήσουν την χρηματιστηριακή αξία τους. Πράγματι, η Exxon ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τριπλασιάσει τις αγορές ιδίων μετοχών, δαπανώντας 30 δισ. δολάρια για αυτό το σκοπό έως το τέλος του 2024, ενώ η Chevron θα δαπανήσει 10 δισ. δολάρια σε επαναγορές ιδίων μετοχών.

Αλλά και οι μικρότεροι παραγωγοί υδρογονανθράκων δεν πήγαν πίσω. Εταιρείες όπως η Pioneer Natural Resources κατέγραψε τριμηνιαία κέρδη δύο δισ. δολαρίων ενώ η Marathon Oil ανέφερε έσοδα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, ο γαλλικός όμιλος TotalEnergies, αύξησε το διανεμόμενο μέρισμα προς τους μετόχους της και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε επαναγορά ίδιων μετοχών, αξίας 2 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης που δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενίσχυσε τα κέρδη της για το 2022 στα 36,2 δισ. δολάρια! Η ενίσχυση των αποτελεσμάτων της TotalEnergies είναι ενδεικτική της εντυπωσιακής πορείας που καταγράφουν οι μεγάλοι όμιλοι του τομέα.

«Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν ισχυρά σε αγορές με περιορισμένη προσφορά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEmergies, Patrick Pouyanne, με την εταιρεία να ενισχύει την παραγωγή και τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 22%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις εγχώριες εταιρείες του κλάδου, με τα ΕΛΠΕ να ανακοινώνουν εύρωστα αποτελέσματα χρήσης στο εννεάμηνο του περασμένου έτους και τούτο, παρά τους μειωμένους όγκους πωλήσεων. Και όλα αυτά συμβαίνουν χάρη στην αύξηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης και την αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά, λόγω τουρισμού.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου τους οποίους προσέγγισε το energia.gr για το θέμα, υποστηρίζουν πως δεν θα ήταν σωστό να φθάσουν οι εταιρείες του κλάδου να επιδιώκουν την αισχροκέρδεια. Είναι άλλωστε, τόνισαν, πρακτική που καταδικάστηκε σε επίπεδο κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το να φθάσουμε σε σημείο να αναπολούμε τις εποχές που οι ενεργειακοί όμιλοι αποκόμιζαν 1000% κέρδος βρίσκει αντίθετη την κοινωνία».

Ένας εξ αυτών προειδοποίησε πως σε περίπτωση που δεν συγκρατηθούν, τελικά, οι τιμές του φυσικού αερίου σε λογικά επίπεδα, κάποια στιγμή θα «τελειώσει», νομοτελειακά από την αγορά! «Δεν θα έχει νόημα να επενδύσει κανείς στο καύσιμο εάν συνεχιζόταν το ασυγκράτητο ράλι τιμών του περασμένου έτους. Πρέπει να υπάρξει έλεγχος των τιμών και για λόγους προστασίας του προϊόντος. Ο δρόμος των ανεξέλεγκτων αυξήσεων των τιμών ήταν καταστροφικός, ιδίως για τις εταιρείες δικτύων, υποδομών και διανομής» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι εταιρείες του τομέα επενδύουν εκατοντάδες εκατομυρίων ευρώ σε ανάπτυξη δικτύων και άλλες υποδομές και απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένων η κάθε μία, την ώρα που οι έμποροι λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και παίζουν με τα συμβόλαια και τις τιμές», πρόσθεσε.

Το ουσιώδες είναι να προστατευθεί η αγορά φυσικού αερίου να αποτραπούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και να γίνουν πραγματικές επενδύσεις στον κλάδο (FSRU, διασυνδετήριοι αγωγοί, νέες συνδέσεις δικτύων, κλπ). Ο ρόλος του φυσικού αερίου είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του μεταβατικού σχεδίου για το 2050. Επομένως, θα πρέπει να προστατευθούν όσοι επενδύουν στο προϊόν και να μην αποθαρρύνονται, ιδίως καθώς οι μεγάλοι επενδυτές στη χώρα είναι κατά βάση ξένοι όμιλοι.