Σε Καθοδικό Σπιράλ Τιμές και Ζήτηση Φ. Αερίου – Ο Κλάδος Θέλει Τώρα, Βαρύτερο Χειμώνα!  

Σε Καθοδικό Σπιράλ Τιμές και Ζήτηση Φ. Αερίου – Ο Κλάδος Θέλει Τώρα, Βαρύτερο Χειμώνα!
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 31 Ιανουαρίου 2023 - 12:44

Χαμηλότερα κατά 11% στα 201,48 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας με τις εισαγωγές να εξακολουθούν να κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα με μερίδιο 28,7%. Η συμμετοχή των ΑΠΕ παραμένει σε σχετικά μέτρια επίπεδα (24,3%), η συμμετοχή του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών εμφανίζεται σταθερά σε διψήφια επίπεδα (16,2% και 12,8% αντιστοίχως), ενώ αντίθετα υποχωρεί σημαντικά το μερίδιο του φυσικού αερίου που συγκρατείται στο 14,6%. Η περίπτωση του καυσίμου που κυριάρχησε στην επικαιρότητα από το καλοκαίρι του 2021 όταν και ξέσπασε η μεγάλη ενεργειακή κρίση, είναι χαρακτηριστική αλλά και 

ενδεικτική της έντονης ρευστότητας που επικρατεί στις αγορές. Από τα επικίνδυνα ύψη στα οποία βρέθηκε το καλοκαίρι του 2022, έχει φθάσει έπειτα από πολλές εβδομάδες να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα των 60 ευρώ/MWh. Παρά την έντονη ανοδική διόρθωση που παρατηρείται από το πρωί (στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς το συμβόλαιο μελλοντικής παράδοσης TTF ενισχύεται στις 12:40, κατά 6,86%, στα 58,70, έχοντας κερδίσει σχεδόν 3 ευρώ από την αρχή των διαπραγματεύσεων), εξακολουθεί να ακολουθεί μια ισχύ τάση αποκλιμάκωσης. Η εξέλιξη είναι απότοκο της ισχυρής μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, λόγω, κυρίως του ηπιότερου του αναμενόμενου, έως στιγμής, χειμώνα.

Είναι τέτοια η εικόνα της αγοράς, ώστε πολλοί αναλυτές να φοβούνται πλέον για τον εντελώς αντίθετο: ήτοι την πρόκληση συνθηκών ύφεσης! Τα προσωρινά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί επισφραγίζουν αυτή την άποψη, καθώς η μείωση της ζήτησης τον μήνα που εκπνέει σήμερα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 20%. Ιδίως, η ζήτηση από πλευράς οικιακών καταναλωτών φθάνε στο 40%, ενώ και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές περιορίζουν τη χρήση του καυσίμου και στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2022, η μείωση της ζήτησης ανήλθε σε 17% ενώ, συνολικά για το περασμένο έτος, η μείωση έφθασε στο 17,7% έναντι του ακριβώς προηγούμενου, 2021.

Από μια πρώτη ματιά, η κάμψη στη ζήτηση συνάδει - και υπερβαίνει – με το στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% στη χρινική περίοδο Αύγουστος 2022- Μάρτιος 2023. Αλλά ιδωμένη από τη σκοπιά των εταιρειών του τομέα η νέα κατάσταση προκαλεί ανησυχία. Όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη εταιρειών φυσικού αερίου, όλοι ελπίζουν σε μια ραγδαία επιδείνωση του καιρού από τον Φεβρουάριο, μπήπως και πάρουν μπροστά οι καταναλώσεις σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, προς την οποία εξάγει η χώρα σημαντικές ποσότητες αερίου. 

Την εικόνα συμπληρώνει η κάθετη μείωση των εισαγωγών LNG τον Ιανουάριο. Από τα στοιχεία για τον προγραμματισμό εκφορτώσεων στην Ρεβυθούσα, αυτό τον μήνα παρελήφθησαν ποσότητες 451.550 κυβικών μέτρων, ενώ για τον επόμενο μήνα που ξεκινά αύριο, Τετάρτη, ο προγραμματισμός είναι  ακόμη χαμηλότερος (383.985 κυβικά μέτρα), όταν τον τελευταίο μήνα του 2022, τα φορτία LNG που κατέφθασαν στην Ρεβυθούσα ανήλθαν στο ρεκόρ των 1.471.373 κυβικών μέτρων.  Σημειωτέον ότι η Ρεβυθούσα κάλυψε πάνω από το 44% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.    

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τη ζήτηση, προκύπτει ότι τον Ιανουάριο του 2022 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση, αλλά τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 11%, τον Μάρτιο έφθασε στο + 18% και τον Απρίλιο έκανε βουτιά 45%. Από τους καλοκαίρι και έπειτα, η ζήτηση υποχωρεί αισθητά και σταθερά με αποκορύφωμα τους φθινοπωρινούς μήνες  (Ιούνιος, -11%, Ιούλιος, -10%, Αύγουστος, -13%, Σεπτέμβριος,  21%, Οκτώβριος, -35%, Νοέμβριος, -14% και Δεκέμβριος, - 17%).