Πλέον των 5000 ανθρώπων έχασαν την ζωή τους εξ αιτίας του σεισμού 7,2 στην κλίμακα Ρίχτερ, που συνέβη προχθές στην νοτιανατολική Τουρκία και στην εμπόλεμη ζώνη νοτιοδυτικά της Συρίας, αποδεικνύοντας διά μία εισέτι φοράν, ότι η γειτονιά μας δεν είναι μόνον επικίνδυνη αλλά και σεισμογενής. Οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται, αν και δυσχεραίνονται από τον κρύο καιρό, τις ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων και την απάνθρωπη υπερηφάνεια των τουρκικών αρχών που αποποιούνται της διεθνούς αρωγής

Οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα προθυμοποιήθησαν να βοηθήσουν στην διάσωση επιζώντων αλλά δεν υπήρξε Τουρκική ανταπόκριση, μέχρις στιγμής. Ο χρόνος τρέχει  αλλ’ η οίηση του Ερντογάν δεν φαίνεται να το επέτρεψε. Η «μεγάλη Τουρκία μπορεί και μόνη της», ως θα έλεγε ο υπουργός εμπολέμου, ο Χολουσί Ακάρ…

Σημειούται όμως ότι από τον κατάλογο των κρατών που προσέφεραν χείρα βοηθείας στην σεισμόπληκτο Τουρκία, aπουσιάζουν οι μεγάλες δυνάμεις Ρωσσία, Κίνα και ιδίως η άλλοτε φιλάνθρωπος Αμερική, που ασχολείται σήμερον  με  κινεζικά μπαλόνια. Είναι κι αυτό σημείο της εποχής όπου η διεθνής αλληλεγγύη υποχωρεί προ της πολιτικής αντιπαραθέσεως – δεν ζούμε όλοι στον ίδιο πλανήτη;

Ο σεισμός, λέγουν οι σεισμολόγοι, προήλθε από την διείσδυση της Αραβικής τεκτονικής πλακός στην αντίστοιχο της Ανατολίας που μετέθεσε ολίγα εκατοστά τα σύνορα της Τουρκίας προς την δύση.

Οι ίδιοι όμως μας διαβεβαιούν ότι η Ελλάς δεν κινδυνεύει από το ρήγμα της Ανατολίας που είναι 1000 χιλιόμετρα μακρυά αλλ’ εξ ίσου ενεργό με το Καλιφορνέζικο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα.

Μικρά παρηγορία. Η χώρα μας δοκιμάζεται αγρίως από τα ρήγματα λογικής της αρχούσης τάξεως στην Τουρκία που μας στέλνει (μέχρι και προχθές) «καραβιές» από λαθρομετανάστες υπό την άμεσο καθοδήγηση της ΜΙT, της μυστικής της αστυνομίας.

Εν τούτοις κι από τον Τουρκικό σεισμό μπορούμε ν’αντλήσουμε διδάγματα: Στην πληγείσα περιοχή σημειούνται περιστατικά ελλείψεως τροφίμων και καυσίμων  και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, προνοούσα όπως πάντοτε,  με τον αντισεισμικό κανονισμό κτιρίων, θα’ταν σκόπιμο να ενθαρρύνει την κατασκευή ελαφριών κτισμάτων υπεραγορών, επιφανειακών δεξαμενών καυσίμων και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε περιοχές μεγάλης σεισμικότητος όπως της Ευβοίας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Γιατί ποτέ δεν ξέρεις, αν θα «κουνηθή» ο Εγκέλαδος, υιός του Ταρτάρου και της Γής, ταφείς υπό της Αθηνάς στην Σικελίαν κάτω απ’ το ηφαίστειο της Αίτνας, μετά την κατακεραύνωσιν του υπό του Διός. Κατά την Ελληνική Μυθολογίαν, αρκεί μία κίνησίς  του μέσα στον τάφο, για την πρόκληση καταστρεπτικών σεισμών απανταχού της ηφηλίου.