Τρίζει η Καρέκλα του Επικεφαλής της Enel; Στροφή στο Φ. Αέριο Επιθυμεί η Κυβέρνηση Μελόνι Παρά την Επιτυχημένη Πορεία στις ΑΠΕ

Τρίζει η Καρέκλα του Επικεφαλής της Enel; Στροφή στο Φ. Αέριο Επιθυμεί η Κυβέρνηση Μελόνι Παρά την Επιτυχημένη Πορεία στις ΑΠΕ
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 7 Φεβρουαρίου 2023 - 15:31

Η καρέκλα του επικεφαλής της Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε, φαίνεται ότι τρίζει παρά την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της κρατικής ιταλικής εταιρείας κοινής ωφελείας, που, μάλιστα, χθες, εγκαινίασε τα έργα επέκτασης του γιγαντιαίου εργοστασίου κατασκευής ηλιακών πάνελ που διαθέτει στην Σικελία (βλ. εδώ)

Κι αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την Τζώρτζια Μελόνι, θέλει να δώσει βάρος στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως δείχνει το φιλόδοξο σχέδιο Ματτέι, για το οποίο πρόσφατα έγραψε το Energia.gr (βλ. εδώ) αλλά και η επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού στη Λιβύη στις 28 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι πετρελαϊκές εταιρείες των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για το φυσικό αέριο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ίδιος ο Σταράτσε, μιλώντας στους Financial Times, υπερασπίζεται την πολιτική της Enel, η οποία, υπό την καθοδήγησή του από το 2014, έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στον κόσμο, ενώ η αξία της ανέρχεται στα 55 δις δολ., ενώ διαχειρίζεται 56 GW ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, θιασώτης της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, τονίζει ότι η πολιτική της «απέδωσε το 2022, η οποία ήταν μία πολύ, πολύ σκληρή χρονιά», ενώ υπογραμμίζει ότι η στροφή της Enel στις ΑΠΕ θα την φέρει σε πλεονεκτική θέση καθώς η ΕΕ επιδιώκει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. «Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία η διαδρομή αυτή θα δείξει με εξαιρετική επιτυχία τη δύναμη που έχουμε στο σύστημα», τονίζει ο 68χρονος Starace.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου θέλουν την κυβέρνηση Μελόνι να περνάει από συνέντευξη μία σειρά από πιθανούς αντικαταστάτες του νυν CEO της Enel, καθώς οι σύμβουλοι της δεξιάς πρωθυπουργού της χώρας εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την έμφαση που δίνει η σημερινή διοίκηση της εταιρείας στην «πράσινη» ενέργεια. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η Μελόνι είχε ταχθεί σθεναρά υπέρ της αύξησης των εγχώριων εξορύξεων ενώ έχει σταθεί επικριτικά απέναντι σε ακτιβιστές για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η απόσταση που χωρίζει τη Μελόνι από τον Σταράτσε είναι εμφανής: ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Enel έχει υποστηρίξει τη δραστική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για μη βιομηχανικούς σκοπούς, ενώ η εταιρεία σταδιακά κλείνει τις μονάδες της με καύση άνθρακα ως μέρος του στόχου της για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές. Ο ίδιος ο Ιταλός τεχνοκράτης δηλώνει στους FT ότι η στρατηγική αυτή δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση, περιγράφοντάς την ως «ξεκάθαρη πορεία». Ωστόσο, τονίζει ότι η Enel συμφωνεί πλήρως με τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της ώστε να απομακρυνθεί από τη Ρωσία, περιγράφοντας την ενεργειακή ασφάλεια ως «αυτό που έχει σημασία για την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας».

Την περίοδο αυτή ιταλική εταιρεία προχωρά ένα σχέδιο αποεπένδυσης ύψους 21 δις ευρώ, με στόχο τη μείωση του χρέους της, το οποίο εκτινάχθηκε στα 69 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, εν μέρει λόγω του πρόσθετου κόστους που επωμίσθηκε για να προστατεύσει τους πελάτες της από τις αυξανόμενες τιμές χονδρικής. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Enel εγκαταλείπει την Αργεντινή, το Περού και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, οι αποεπενδύσεις αυτές «θα βελτιώσουν σε μέτριο βαθμό το επιχειρηματικό προφίλ του ομίλου και θα απλοποιήσουν τη δομή του».

Χθες, Δευτέρα, ο Σταράτσε εγκαινίασε την επέκταση του εργοστασίου ηλιακών πάνελ της Enel στην Κατάνη της Σικελίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την ΕΕ, και το οποίο πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Μιλώντας στους FT εν όψει των εγκαινίων, ο Σταράτσε είχε δηλώσει ότι η ιταλική εταιρεία σχεδιάζει μια παρόμοια εγκατάσταση στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκρίνει μεγάλες επιδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές. Στόχος των κινήσεων αυτών είναι μείωση της εξάρτησης της Δύσης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο. Άλλωστε, η ίδια η Μελόνι είχε δηλώσει πέρυσι «ότι η πλήρης μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια χωρίς έλεγχο της πρώτης ύλης θα μας κάνει να εξαρτηθούμε ακόμη περισσότερο από την Κίνα από ό, τι είμαστε σήμερα από τη Ρωσία».Κατά τον Σταράτσε, η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί «μια τεράστια τάση που είναι πολύ ισχυρότερη από τις μικρές ατυχίες που μπορεί να συμβούν στο δρόμο» και επέκρινε όσους κατηγορούν την «πράσινη» ενέργεια για την ραγδαία αύξηση στις τιμές του ηλεκτρισμού.

«Γιατί αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα; Όχι επειδή εξαρτιόμαστε υπερβολικά από πηγές φυσικού αερίου από μία μόνο χώρα που τρελάθηκε, αλλά επειδή είχαμε μια πράσινη στρατηγική; Αυτό είναι πλήρης διαστρέβλωση», τονίζει ο επικεφαλής της Enel, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ενώ απορρίπτει τις φήμες για το μέλλον του ως «θόρυβο».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν βλέπει «αντίφαση» μεταξύ της κυβέρνησης και της στρατηγικής του, αλλά προσθέτει ότι «ουδείς αναντικατάστατος». «Μου αρέσει αυτή η δουλειά. Την έχω κάνει, νομίζω, αρκετά καλά και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται. Αλλά δεν είμαι άτομο με εμμονή με την εξουσία και μου αρέσει η ζωή μου. Οπότε αν μπορώ να είμαι χρήσιμος, εντάξει. Αν όχι, μπορώ να κάνω πολλά άλλα πράγματα», είπε ο Σταράτσε. «Αν κάποιος άλλος θέλει να την αναλάβει και η κυβέρνηση θέλει να με αλλάξει, τότε τι μπορώ να κάνω για αυτό; Είναι ΟΚ», λέει τους FT, μάλλον στωικά…