Την ίδια ώρα που η βιομηχανία επείγεται για τη σύναψη διμερών συμβολαίων PPAs (Purchase Power Agreements), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αφήνει ανοιχτό παράθυρο για εξαίρεσή τους από τον μηχανισμό ο οποίος ανακτά τα υπερέσοδα σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μετά τον ερχόμενο Ιούνιο. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός αναφέρει σαφώς ότι ο μηχανισμός ισχύει έως τον Ιούνιο του 2023 και θα αποσυρθεί όταν οι τιμές στην ενέργεια επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα. Εάν όμως, τελικά, οι τιμές δεν εξομαλυνθούν και ο μηχανισμός συνεχίσει να υφίσταται, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σκρέκας

 

«έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός σχήματος που θα δίνει τη δυνατότητα η πώληση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με διμερή συμβόλαια και φυσική παράδοση να εξαιρείται από την επιβολή του πλαφόν».

Στο μεταξύ συνεχίζονται εντατικά οι επαφές εκπροσώπων της βιομηχανίας με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι ζητούν επίμονα παρέμβαση για την εξαίρεση της παραγωγής που δεσμεύεται μέσω διμερών συμβολαίων από το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η σύναψη τέτοιων συμβάσεων και να καλυφθεί η βιομηχανία. Είχε προηγηθεί η επιστολή που είχαν  αποστείλει στα μέσα Ιανουαρίου στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη οι επικεφαλής εννέα  βιομηχανικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕ) με σειρά προτάσεων για τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία.
 
Η βιομηχανία δίνει έμφαση στην άρση των εμποδίων για την εφαρμογή των διμερών συμβολαίων  τα οποία  αποτελούν βασικό εργαλείο μείωσης του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις, όπως επίσης και στη διευκόλυνση επιχειρήσεων στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεων σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα (αγορά νέου εξοπλισμού, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών, ψηφιοποίηση και χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας).

Σε κάθε περίπτωση, εν αναμονή εξελίξεων για το πλαφόν στα διμερή, βρίσκονται σε  εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους που ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος, πιθανώς δεκαετούς διάρκειας. Την πρώτη διετία η ενέργεια θα προέρχεται από το σύνολο του χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και στη συνέχεια αποκλειστικά από μονάδες ΑΠΕ, δηλαδή από φθηνή πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, δύσκολα τα ΡΡΑs που συζητά η ΔΕΗ με τη βιομηχανία θα προχωρήσουν, εάν οι συγκεκριμένες συναλλαγές δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική  αγορά ρεύματος που είχε επιβληθεί τον Ιούλιο του 2022.
Έτσι, οι εγχώριες βιομηχανίες, εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό, παραμένουν σε αδιέξοδο καθώς δεν μπορούν να διασφαλίσουν σταθερές τιμές ρεύματος, σε μακροπρόθεσμη βάση, μέσω διμερών συμβολαίων με παραγωγούς ΑΠΕ ή με καθετοποιημένες εταιρείες που θα μπορούν να  προσφέρουν σταθερές και χαμηλές τιμές.