Κατόπιν των δηλώσεων του Δημοκρατικού γερουσιαστού των ΗΠΑ, Κρις Βαν Χόλεν, στο Νάτιοναλ Πρές Κλάμπ της Ουάσιγκτον, ότι «χωρίς ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποκλείεται να δοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Τουρκία» και της απαντήσεως του εκπροσώπου της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ότι «άσχετοι όροι με την αγορά των αεροπλάνων είναι απαράδεκτοι», η διελκυστίνδα με τη Σουηδία αποβαίνει υπέρ αυτής.

Το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής την Αμερική, εμφανίζεται αποφασισμένο να εντάξει την Σουηδία στην Βορειοατλαντική συμμαχία , αντί οιουδήποτε κόστους. Απλώς, η Σουηδία είναι πολυτιμότερος συμμαχικός εταίρος από την επαμφοτερίζουσα Τουρκία!

Η Σουηδία, ουδετέρα και ειρηνική από του έτους 1814, εγκατέλειψε την διεθνή απομόνωση το 1995 όταν προσεχώρησε στη Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγο αργότερα την …αριστερή οδήγηση οχημάτων που ευρίσκεται ακόμη εν εξελίξει.

Η Σουηδική ουδετερότης, όπως κι η Ελβετική, στηρίζεται σε ίδιες, αυτόνομες και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Σε πρόσφατη αμυντική άσκηση με τις ΗΠΑ , τα Σουηδικά αεροπλάνα κατασκευής της εταιρίας SAAB, επεδείχθησαν εφάμιλλα των Αμερικανικών ενώ τα υποβρύχια της Σουηδίας αποδείχθηκαν καλύτερα.

Η γεωγραφική θέση της Σουηδίας επιτρέπει τον έλεγχο της Βαλτικής θαλάσσης όπου η Ρωσία διατηρεί σημαντικό στόλο, στον κατεχόμενο θύλακα Καλίνινγκραντ (πρώην Καίνιξμπεργκ πρωτεύουσα της Πρωσίας).Πολιτικώς , η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας κλίνει προς την δύση περισσότερο των Σουηδών σοσιαλδημοκρατών και κατέχει σήμερα επί 6 μήνες την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που της επιτρέπει να επηρεάζει τις αποφάσεις της Κοινότητος αλλά και να επηρεάζεται από τον Γερμανογαλλικό άξονα.

Η περυσινή Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκαμψε και τους Σουηδικούς δισταγμούς για ένταξη στην Βορειοατλαντική συμμαχία αλλά οι Τουρκικές αντιρρήσεις (ΒΕΤΟ) εμποδίζουν την ολοκλήρωση της.

Εν τούτοις, εις περίπτωσιν επιλογής, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και τα 5 εκατομμύρια Αμερικανών ,σουηδικής καταγωγής ,τάσσονται ανεπιφυλάκτως υπέρ αυτής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απορρίπτουν την Τουρκία. Εις έκτασιν και γεωπολιτικώς ,οι δύο χώρες ομοιάζουν , η μία στον βορρά και η άλλη στο νότο του ΝΑΤΟ αλλά η τεχνολογική υπεροχή της Σουηδίας είναι ακαταμάχητη παρά τον μικρό σχετικώς στρατό της.

Μετά τις προσεχείς Τουρκικές εκλογές, το ΒΕΤΟ του Ερντογάν μάλλον θα αρθεί. Διαφορετικά η Σουηδία θα βρεθεί μέσα και η Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ .

Οι επόμενοι έξη μήνες  θα είναι κρίσιμοι δια την διεύρυνση του  ΝΑΤΟ και την συνέχιση του Ρωσονατοϊκού πολέμου . Η δ προσχώρηση στη συμμαχία Σουηδίας και Φιλανδίας θα καταστεί επιτακτική καθώς η πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ έχει αφήσει εκτεθειμένη  Σκανδιναβία , εκτός της Νορβηγίας που από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (1948-91) φρόντισε να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ.

Ο σπουδαίος Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν έλεγε ότι «ζω μονίμως στο όνειρο μου αλλά μερικές φορές κάνω εφόδους στην πραγματικότητα». Το ίδιο και οι περισσότεροι Σκανδιναβοί.