Το 2022 ήταν ένα διπλό ορόσημο για την απαλλαγή των ενεργειακών συστημάυων σε όλο τον κόσμο, από τις εκπομπές άνθρακα. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση ισοδυναμούσαν με τις παγκόσμιες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση δεδομένων από την ερευνητική ομάδα BloombergNEF. Τα χρήματα που επενδύθηκαν για εξόρυξη-άντληση πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα χωρίς τεχνολογία μείωσης των εκπομπών, ήταν 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ομοίως, οι ετήσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικές μεταφορές και θερμότητα, αποθήκευση ενέργειας και άλλες τεχνολογίες έφθασαν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά το 2022 ήταν επίσης ένα έτος-ορόσημο και από μια άλλη άποψη. Ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο οι επενδύσεις στην ενέργεια απαλλαγής από τον άνθρακα ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η ετήσια αύξηση άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021 ήταν το μεγαλύτερο άλμα μέχρι σήμερα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ηλεκτρικές μεταφορές καρπώθηκαν τα περισσότερα από αυτά τα δολάρια. Αυτοί οι τομείς ενισχύθηκαν από τις αυξανόμενες εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας —με περισσότερα από 350 gigawatts κατασκευασμένα στοιχεία ενεργητικού— και τις πωλήσεις 10 και πλέον ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως.

Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσαν επενδύσεις ρεκόρ το 2022, οι ηλεκτρικές μεταφορές αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς. Τα επιβατικά ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των δολαρίων μεταφορών που επενδύθηκαν (380 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά σε καμία περίπτωση το σύνολο της ροής κεφαλαίων αυτού του κλάδου πέρυσι. Η δημόσια υποδομή φόρτισης παρουσίασε εισροή 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σχεδόν 23 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για ηλεκτρικά δίτροχα και τρίτροχα.

Ν. Παλ.