Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, περιέγραψε στο βιβλίο του με ρεαλισμό αλλά και κυνισμό τις δραματικές στιγμές της αμερικανικής διπλωματίας επί των ημερών του Τραμπ: από μια πυρηνική σύρραξη Ινδίας-Πακιστάν ως τον διαμελισμό του Κασόγκι

To βιβλίο του Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024, έκανε ήδη αίσθηση. Και δεν είναι μόνο τα όσα ο 59χρονος πολιτικός υποστηρίζει για τις επαφές του με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-ουν ·είναι και τα όσα με ρεαλισμό αλλά περίσσιο κυνισμό περιέγραψε ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα έργα και τις ημέρες της αμερικανικής διπλωματίας επί Ντόναλντ Τραμπ.

Το βιβλίο υπό τον τίτλο «Never Give an Inch» («Μη δίνεις ποτέ ούτε εκατοστό») κυκλοφόρησε στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία την Τρίτη και μοιάζει να είναι μια ιδεολογική πλατφόρμα για τα επόμενα πολιτικά βήματα του Πομπέο –με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ το 2024. Εξάλλου τόσο ο τίτλος –το «Never Give an Inch» παραπέμπει σε δραματική ταινία του 1971 με τον Πολ Νιούμαν και τον Χένρι Φόντα– όσο και ο υπότιτλος –«Πολεμώντας για την Αμερική που αγαπώ»– μοιάζουν να απευθύνονται στα πολιτικά ένστικτα της αμερικανικής Δεξιάς.

Μεταξύ πολλών άλλων, στις 464 σελίδες του βιβλίου ο Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι ο κόσμος έφτασε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου το 2019 και περιέγραψε πώς αυτός ο εφιάλτης αποφεύχθηκε χάρη στην αμερικανική παρέμβαση –φυσικά και του ίδιου προσωπικά.

(η συνέχεια στο Protagon.gr)