Την περασμένη Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, η –σχετική- κατάρρευση των τιμών Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας στα 86,77 ευρώ/MWh δημιούργησε μια επίπλαστη, όπως αποδείχτηκε, αισιοδοξία για συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς βρίσκεται στα 187,69 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία άνοδο 9% από την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, όταν έκλεισε στα 172,96 ευρώ/MWh, με άλμα +33,6%. 

Την ίδια ώρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF κινούνται καθοδικά στην περιοχή των 63, 560 ευρώ/MWh, με πτώση πάνω από 3 ευρώ σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (67,650 ευρώ/MWh).  

Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ που αποτυπώνει την παραγωγή ανά Καύσιμο και το ισοζύγιο διασυνδέσεων, κυρίαρχα καύσιμα στο ωριαίο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής παραμένουν και σήμερα οι ΑΠΕ και οι εισαγωγές και έπεται το φυσικό αέριο και τα υδροηλεκτρικά. Πιο συγκεκριμένα,το μερίδιο των εισαγωγών βρίσκεται στο 26,7% των ΑΠΕ με 25,2% και των υδροηλεκτρικών στο 11,9%. Αντίθετα, οι λιγνίτες κινούνται ξανά σε επίπεδα χαμηλότερα του 8% (7,8%). 

Και ενώ αυτή η σχεδόν μόνιμη εικόνα στην αγορά χονδρικής, στη λιανική ηλεκτρισμού η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δίνει στην Κυβέρνηση το έναυσμα για μεγάλο «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις των λογαριασμών για οικιακούς και εταιρικούς καταναλωτές. Όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, οι μειώσεις που θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα προσεγγίσουν ακόμη και το 50%, εξοικονομώντας πολύτιμα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμολογίων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα Φεβρουάριο, που άγγιξε το 60% σε σύγκριση με εκείνα του μήνα που διανύουμε.  

Καθώς στόχος είναι να κυμανθούν τα τιμολόγια που θα προσφερθούν στους οικιακούς καταναλωτές στο εύρος ζώνης των 15-17 λεπτών/KWh, οι επιδοτήσεις τον επόμενο μήνα Φεβρουάριο θα συγκρατηθούν κάτω από τα 470 εκατ. ευρώ που εκταμιευτηκαν για αυτό τον σκοπό τον Ιανουάριο κακ τα 870 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022.

Όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς με τους οποίους μίλησε το energia.gr, η σημαντική υποχώρηση η όποια μείωση τιμών έχει καταγραφεί στην Αγορά Επόμενης Ημέρας τις τελευταίες ημέρες, θα αποτυπωθεί σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση στα τιμολόγια λιανικής τον ερχόμενο μήνα, όταν θα έχουν απορροφηθεί στο έπακρο οι μεγάλες μιώσεις των τιμών του φυσικού αερίου από την αρχή Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι από τον μηχανισμό παρακράτησης εσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, από τον Ιούλιο 2022, οπότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, ως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 2.970.405.969 ευρώ. Το ποσό αυτό διοχετεύτηκε στο σύνολό στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Θα πρέπει ωστόσο να επισημνθεί, πως όσο χαμηλότερες τιμές προκύπτουν στην αγορά χονδρικής ρεύματος, τόσο μειωμένα θα είναι τα έσοδα του μηχανισμού παρακράτησης από τους ηλεκτροπαραγωγούς, τα οποία καθορίζει η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του πλαφόν που έχει επιβληθεί ανά τεχνολογία παραγωγής και της τιμής που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.


(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κινείται σε επίπεδα υψηλότερα της αντίστοιχης στην εγχώρια αγορά, κυρίως εξαιτίας των πιο χειμερινών συνθηκών που επικρατούν σε μγάλα τμήματα στα βόρεια και δυτικά της ηπείρου.  

Στις αγορές κύριου ενδιαφέροντος, η Βουλγαρία παρουσιάζει μέση τιμή 154,27 ευρώ/MWh, με άνοδο 18,3%, στην Ιταλία με την οποία είμαστε συζευγμένοι, η ΤΕΑ διαμρφώθηκε στα 204,11 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία άνοδο 10,1%, στην Γερμανία βρίσκεται στα 202,73 ευρώ/MWh, με σημντική άνοδο 34,1%, στην Γαλλία στα 204,93 ευρώ/MWh, με αύξηση 22,3% και στην Ιβηρική (Πορτογαλία-Ισπανία) παρουσιάζει άνοδο στα 71,92 ευρώ/MWh.