Ανατροπή Σκηνικού: Η Ελλάδα 4η πιο Φθηνή Αγορά Χονδρικής Ρεύματος στην Ευρώπη –Ο Ρόλος των ΑΠΕ

Ανατροπή Σκηνικού: Η Ελλάδα 4η πιο Φθηνή Αγορά Χονδρικής Ρεύματος στην Ευρώπη –Ο Ρόλος των ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 18 Ιανουαρίου 2023 - 11:22

Πριν από πέντε ημέρες, στις 13 Ιανουαρίου, το energia.gr έγραφε σε σχετικό άρθρο του (ΕΔΩ) πως στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής θα αρχίσει να γίνεται ορατή μετά  το πρώτο 15νθήμερο του μήνα καθώς το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί οφείλεται σε ένα συνδυασμό θεμελιωδών παραγόντων που επηρεάζεται και από τη συνιστώσα της ζήτησης. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας προέβλεψε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι η μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος θα συμβεί τον επόμενο μήνα, Φεβρουάριο.

Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται ραγδαία πτώση των Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με αποκορύφωμα σήμερα, που έχουν διαμορφωθεί στα 86,77 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία υποχώρηση 35,2% από χθες Τρίτη. Κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας του εγχώριου μείγματος καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή είναι η επικράτηση κατά κράτος των ΑΠΕ, αφού το μερίδιό τους φθάνει στο 55,7%. Ακολουθούν με μεγάλη απόσταση οι εισαγωγές, με 17,9%, το φυσικό αέριο με 10,9%, ο λιγνίτης, με 7,3% και τα υδροηλεκτρικά με 3,2%.    

Για λόγους σύγκρισης, θυμίζουμε ότι η μέση ΤΕΑ το 2020 ήταν διαμορφωμένη στα 46,5 ευρώ/MWh, για να ανέβει στα 283,2% ευρώ/MWh κάποια στιγμή μέσα στο 2022!

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ραγδαία υποχώρηση που είχε προαναγγελθεί από παράγονες της αγοράς δεν μοιάζει να συνδέεται αμιγώς με την κατάρρευση των τιμών των futures του ολλανδικού ΤΤF, που κινούνται από το πρωί στο εύρος διακύμανσης των 57-59 ευρώ/MWh. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη λειτουργία των αιολικών πάρκων και τα οποία, σε συνδυασμό με τα ανανεώσιμα έργα στην Κρήτη και τις υδροηλεκτρικές μονάδες έχουν αυξήσει το μερίδιό τους σε ποσοστά άνω του 60%. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η  συνολική παραγωγή από ΑΠΕ φθάνει στις 76.000 GWh! Επαναλαμβάνονται, δηλαδή, τα όσα είχαν συμβεί στις 7 Οκτωβρίου του 2023, όταν η χώρα πέτυχε 100% κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από αμιγώς ανανεώσιμα έργα.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών χονδρικής, ανέτρεψαν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Ελλάδα παρέμεινε μακράν η πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη και σήμερα είμαστε η τέταρτη πιο φθηνή αγορά μετά εκείνες των χωρών της Ιβηρικής καθώς και των Βουλγαρίας και Ρουμανίας.   

 

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, 18/1/2023. Πηγή: ΡΑΕ)

Την τελευταία φορά που οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα βρέθηκαν σε τόσο χαμλό επίπεδο, ήταν τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή, την περίοδο που είχαν μόλις αρχίσει να γίνονται αντιληπτές οι πρώτες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε τους μήνες που ακολούθησαν και οι οποίες προσέλαβαν απειλητικές διαστάσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ασφαλώς, δεν μπορεί μια ευνοική συγκυρία, όπως αυτή που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα και η οποία μπορεί να επεκταθεί, ενδεχομένως και κατά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, να στηρίξει ένα γενικότερο αφήγημα αισιοδοξίας, από τη στιγμή που δεν έχουν αντιμετωπιστεί αμιγώς διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου τόσο στη χώρα μας όσο  και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  

Η σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής θα αποτυπωθεί όπως είναι επόμενο και στις τιμές λιανικής, όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξουν και περικοπές των κρατικών επιδοτήσεων των οικιακών τιμολογίων.