Θα Αποτρέψουν Νέα Μείωση της Παραγωγής του OPEC+ oι Συνθήκες της Παγκόσμιας Οικονομίας;

Θα Αποτρέψουν Νέα Μείωση της Παραγωγής του OPEC+ oι Συνθήκες της Παγκόσμιας Οικονομίας;
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 17 Ιανουαρίου 2023 - 16:02

Η μεταβλητότητα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο γνώρισμα των τάσεων στις αγορές πετρελαίου, ιδίως, το τελευταίο εξάμηνο, κάτι που αποτυπώνεται σαφώς στις αυξομειώσεις των τιμών του αργού. Από το πρωί της Τρίτης, 17 Ιανουαρίου, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Φεβρουαρίου κινούνται ανοδικά με κέρδη άνω του 1,5%, στην περιοχή των 85,75 δολαρίων

ανά βαρέλι, ενώ στην ίδια τροχιά βρίσκονται και οι τιμές της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, που κυμαίνονται πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, με ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,3%. 

Ο νέος ανοδικός κύκλος των τιμών του αργού οφείλεται κατά κύριο λόγο στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ. Βέβαια, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την εξάπλωση της πανδημίας του COVID -19 εξακολουθεί να «φρενάρει» κάθε περαιτέρω απόπειρα των αγορών να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Με περίγραμμα την γεωπολιτική ασάφεια που επικρατεί το τελευταίο έτος, το ερώτημα είναι το τί θα πράξει ο OPEC+ κατά το 2023, υπό το φως των όσων δραματικών συνέβησαν στις αγορές αργού αμέσως μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έγγραφό του τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους επεσήμαινε πως  οι κυκλικές διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου καθοδηγούν τις αποφάσεις του διεθνούς καρτέλ, γεγονός που υποδηλώνει ότι στόχος των χωρών –μελών του είναι περισσότερο η σταθεροποίηση των τιμών και όχι η αντιμετώπιση των θεμελιωδών μεταβολών στη ζήτηση και την προσφορά.

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίων 12 μηνών. Πηγή: FT.com)

Με δεδομένο ότι μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε άραγε ο OPC+ να μεταβάλει αυτή την πολιτική για σταθεροποίηση της αγοράς; Στις νέες προοπτικές της αγοράς πετρελαίου για το 2023, η Energy Intelligence υποστηρίζει ότι το καρτέλ αποσκοπεί στη δημιουργία ηρεμίας στις αγορές και σε ένα πιθανό εύρος τιμών που θα κυμαίνεται μεταξύ 80-90 δολαρίων ανά βαρέλι. Όπερ σημαίνει πως σε περίπτωση που οι συνθήκες ευνοήσουν μιανέα άνοδο των τιμών πάνω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, δεν αποκλείεται ο Οργανισμός να αναλάβει δράση για να τις χειραγωγήσει σε επίπεδα που θεωρεί, πιθανώς, πιο πρόσφορα για την πολιτική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει και σε κάθε περίπτωση, να αποτρέψει ένα νέο γύρο μεταβλητότητας όπως εκείνο που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην πρώην σοβιετική ένωση τον Φεβρουάριο του 2022.

Κατά την Εnergy Intelligence, ό,τι αποφασίσει να πράξει το διεθνές καρτέλ φέτος, θα εμπεριέχει στοιχεία αυτοσυγκράτησης που σημαίνει και την πιθανότητα μικροαλλαγών στη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι πιθανότητα μεγαλύτερης μείωσης της παραγωγής θα προκύψει μόνο σε περίπτωση που μια γενικευμένη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει και σε σημαντική κάμψη της ζήτησης αργού. Επίσης,  προβλέπει ότι τυχόν ισχυρή ανάπτυξη σε χώρες όπως, μεταξύ άλλων, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, και η Βραζιλία θα καθιστούσε πιο δύσκολη μιαν αύξηση της παραγωγής του καρτέλ.