Έξι μήνες απομένουν μέχρις των επομένων κοινοβουλευτικών εκλογών και ήδη εντείνεται ο προ- βληματισμός διά το αποτέλεσμα των, εκτός εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο απέσπασε υπόσχεσιν του Άγγλου βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ περί της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνος - οπότε με άλλον αέρα θα πάει η ΝΔ στις εκλογές την προσεχή άνοιξη. Οι εκλογές του 2023 επηρεάζονται από πληθώρα παραγόντων, ως η μεγάλη άνοδος

του κόστους ζωής στην Ελλάδα, η ενδεχομένη δριμύτητα του επερχομένου χειμώνα και ο βεβαρημένος διεθνής ορίζων .

Πάνω απ’ όλα, βαρύνει η επιρροή επί του της προσφάτου Απογραφής του πληθυσμού, που θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο : Με αύξηση των μονοεδρικών περιφερειών σε 10, (χάνουν ανά μία έδρα η Χίος, Καστοριά, Άρτα), και με μείωση εδρών στην Α΄Αθηνών από 13 σε 12 έδρες κι άνοδο στην Ανατολική Αττική από 10 στις 12 και από μία έδρα αποκτά ο βοράς και νότος της β’ εκλογικής περιφερείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, κρίνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Η ψήφος των Ομογενών  θα διευρύνει το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας κατά 2 έδρες ενώ η επιρροή των 300.000 νέων ψηφοφόρων έναντι 35.000 απολεσθέντων λόγω Κινεζοϊού, ηλικιωμένων ψηφοφόρων, θα ορίσει την πολιτική φυσιογνωμία της νέας βουλής.

Επί τη βάσει των επισήμων αποτελεσμάτων της Απογραφής του πληθυσμού, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλισθεί η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με την «απλή αναλογική». Οπότε δεν θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση και θα οδηγηθεί ο χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα «ενισχυμένης αναλογικής».

Εν τούτοις, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αποκτά την βαρύνουσα σημασία για την προσέλκυση ψηφοφόρων στη δεύτερη. Αν η κεντροδεξιά χάσει την αυτοδυναμία στη βουλή, ανακτά ρόλον η «πατριωτική δεξιά» , εφόσον ξεπεράσει το εκλόγιμο όριο του 3%.Εάν γίνουν δεύτερες εκλογές με «λίστα», προκύπτει η ευκαιρία ανανεώσεως του βουλευτηρίου. Εάν το τρίτο κόμμα πέσει κάτω του 12% θα έχει την τύχη της Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου .Εάν τα μικρά κόμματα εξαφανισθούν - πλην του αειθαλούς ΚΚΕ – ενισχύεται ο δικομματισμός στη νέα βουλή. Εάν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση πέσει κάτω του 24% θ’ αποσυντεθεί, στις εξ ων συνετέθη «συνιστώσες» .

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει ν’ αποφύγει την δευτέρα εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο του 2023. Καλόν θα ήταν να αλλάξει τον εκλογικό νόμο από τούδε αλλά οι συνταγμαθεολόγοι λέγουν ότι το Σύνταγμα είναι «άγιον». Επιτρέπει στον Ερντογάν να ελπίζει στην ακυβερνησία της Ελλάδος επί τετράμηνον;

Το διακύβευμα είναι μεγάλον. Μόνον ο βασιλιάς Κάρολος μπορεί να δώσει την εκλογική νίκη στον Κυριάκο. Με την αναδάσωση του Τατοΐου και κυρίως με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος. Ουδείς θα τον κατηγορήσει για παρέμβαση στην Ελληνική εκλογική διαδικασία.

 

 (*) βλ. σχ. άρθρο του κ. Παύλου Παπαδοπούλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30 Οκτ.2022.