Προχωρούν τα Σχέδια για Μονάδα Παραγωγής Πλωτών Αιολικών Πάρκων στον Αλμυρό Βόλου

Προχωρούν τα Σχέδια για Μονάδα Παραγωγής Πλωτών Αιολικών Πάρκων στον Αλμυρό Βόλου
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 29 Νοεμβρίου 2022 - 07:59

Προχωρούν τα σχέδια για δημιουργία μονάδας παραγωγής πλωτών αιολικών πάρκων στον Αλμυρό Βόλου. Πρόκειται για το πλάνο της Βιοχάλκο να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Sovel στον Αλμυρό Βόλου μια μονάδα κατασκευής πλωτήρων για θαλάσσια αιολικά πάρκα, με ενσωματωμένο τον πυλώνα της ανεμογεννήτριας, μια παγκοσμίως πρωτοποριακή επένδυση,  ύψους 70 με 100 εκατ. ευρώ, βασισμένη σε τεχνολογία αιχμής  που θα 

«παντρέψει» την τεχνογνωσία της «Ελληνικά Καλώδια» και της «Σωληνουργεία Κορίνθου». Ο τομέας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι μια νέα αναπτυσσόμενη αγορά με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην εμπειρία και στην εξειδίκευση της «Σωληνουργεία Κορίνθου». Η εταιρεία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους πρωτοπόρους του κλάδου καθώς και με τις εταιρείες που δρομολογούν μεγάλο αριθμό έργων σε ευρωπαϊκή κλίμακα  και στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με συνέντευξη του επικεφαλής της εταιρείας στην Καθημερινή, βρίσκεται σε εξέλιξη εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για τη νέα μονάδα στον Αλμυρό Μαγνησίας, με σκοπό να αποτελέσει τμήμα της υπό διαμόρφωση εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για το πλάνο αυτό έχει κατατεθεί αίτηση στον φορέα του Enterprise Greece για ένταξη   στις εμβληματικές στρατηγικές επενδύσεις. Τίτλος του έργου στον φάκελο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις είναι «Δημιουργία μονάδας παραγωγής πυλώνων για ανεμογεννήτριες και εξαρτημάτων θεμελίων σταθερής βάσης και πλωτών για θαλάσσια αιολικά πάρκα». Η ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις,   δικαιολογείται καθώς πρόκειται για επένδυση που αφορά σε διεθνή εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο όμιλος Viohalco θα γίνει έτσι, μέσω της Sovel, η πρώτη ελληνική βιομηχανία που θα παράγει εξοπλισμό για πλωτές ανεμογεννήτριες  στην Ελλάδα, σε μια συγκυρία που καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον διεθνώς για παρόμοιες επενδύσεις. Μόλις η εταιρεία πάρει την  έγκριση θα προχωρήσει και στη λήψη της επενδυτικής απόφασης.  

Η χαλυβουργία Sovel διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις στον Αλμυρό όπου κατασκευάζει οπλισμό χάλυβα σκυροδέματος σε ράβδους, συμπαγείς κουλούρες, πλέγματα κ.α. και απασχολεί περί τους 700 εργαζόμενους. Επίσης, εκεί λειτουργεί και μεγάλη εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων με το όνομα Αειφορία, επίσης του ομίλου Viohalco. Η έκταση του εργοστασίου είναι πάνω από 1.000 στρέμματα, από τα οποία τα 123 είναι στεγασμένα, ενώ έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα χαλυβουργείου 1.350.000 τόνους. Παράλληλα έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα ελασματουργείου 1.200.000 τόνους, έπειτα από  την   εγκατάσταση μιας νέας γραμμής στην οποία εφαρμόζεται η μέθοδος χύτευσης - έλασης χωρίς διακοπ