Όχι Ένα Ακόμη Συνέδριο…

Τον Ιούνιο του μακρυνού 1996, άνοιγε τις πύλες του το πρώτο εθνικό συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που διοργάνωσε η ΔΗΛΟΣ Επικοινωνίες. Τρεις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που ανέδειξαν πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και πέντε αφότου ξέσπασε η κρίση των Ιμίων, ο κ. Κωστής Σταμπολής και η ομάδα συνεργατών του, ξεκινούσαν αυτό το ταξίδι στον ιδιότροπο κόσμο της ενέργειας που διαρκεί τώρα 26 συναπτά έτη. Ήταν η εποχή της αμεριμνησίας και της επανάπαυσης, όταν τα πάντα ήταν ΔΕΗ και η ΔΕΗ τα πάντα. Αναφερόσουν στην ενέργεια, στα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές και σε κοιτούσαν, συνήθως, με απορία «Τί μας λέει τώρα αυτός…» Το ρεύμα ήταν φθηνό, αφού ήταν επιδοτούμενο, το πετρέλαιο και η βενζίνη πολύ χαμηλά και οι ανανεώσιμες ανησυχίες είχαν ταφεί ευλαβικά μπροστά στο βωμό του λιγνίτη. 

energia.gr
Τρι, 22 Νοεμβρίου 2022 - 14:25

Έκτοτε διάβηκαν οι χρόνοι και οι καιροί και η ενέργεια έγινε σύμφυτο της καθημερινότητάς μας - αν θέλαμε ας κάναμε κι αλλιώς. Όπου βρεθείς κι όπου σταθείς όλοι σου μιλούν για ηλεκτρική ενέργεια, για διακυμάνσεις τιμών, για τιμολόγια ρεύματος, για την κρίση τροφοδοσίας με φυσικό σέριο, για το αν πρέπει να επιβληθεί πλαφόν και για το αν πρέπει να εξορύξουμε υδργονάνθρακες ή όχι.

Είναι όντως μια εντυπωσιακή μεταστροφή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης που αποτυπώνεται εύγλωττα και στην πανσπερμία των Μέσων Ενημέρωσης που εντρυφούν αποκλειστικά στα θέματα της ενέργειας, αλλά και των συναφών εκδηλώσεων, είτε σε επίπεδο συνεδρίου, είτε ημερίδων.

Το «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που διοργανώνεται πλέον από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ξεχωρίζει όμως, καθώς αποτελεί την επιτομή της προσπάθειας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να καλύψει το κενό στην ενημέρωση σε επίπεδο δημόσιας σφαίρας από την "ρομαντική" εποχή της γενικευμένης -και ηθελημένης- άγνοιας.

Ξεχωρίζει ακόμη επειδή είναι, κυρίως, μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή σε βάθος απόψεων, μετάδοσης ειδήσεων και πληροφοριών για τον τομέα. Παράλληλα έχει λειτουργήσει με τρόπο ώστε να μπορεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους αντίθετων φιλοσοφιών και πολιτικών στην ενέργεια, απο διάφορους χώρους, φορείς και κυβερνήσεις, ενώ έχει πετύχει να ενισχύσει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των κρατών της ΝΑ Ευρώπης.

Το «Ενέργεια & Ανάπτυξη» έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται ένα ακόμη συνέδριο. Αποτελεί θεσμό και πηγή γνώσης για όλο το φάσμα της ενέργειας και των παραφυάδων της.