Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα Προχωρήσει ως Κυρίαρχο και Ανεξάρτητο Κράτος στην Ενεργειακή της Πολιτική Παρά τις Απειλές και Παράνομες Ενέργειες της Τουρκίας

Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα Προχωρήσει ως Κυρίαρχο και Ανεξάρτητο Κράτος στην Ενεργειακή της Πολιτική Παρά τις Απειλές και Παράνομες Ενέργειες της Τουρκίας
energia.gr
Πεμ, 17 Νοεμβρίου 2022 - 15:27

Η Κύπρος θα προχωρήσει ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής της πολιτικής, παρά την όποια προκλητικότητα, απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό που απηύθηνε στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο, που διεξάγεται σήμερα στο Royal Hall της Λευκωσίας με θέμα «ΚΥΠΡΟΣ: Ενεργειακός Κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο». Το Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως το κεντρικό συνεδριακό γεγονός στα ενεργειακά πράγματα της Μεγαλονήσου, συνδιοργανώνεται, για άλλη μία χρονιά, από την FMW Financial Media Way και το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ)

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε, παράλληλα, ότι η Κύπρος δεν ενίσταται στη συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρύτερο δίκτυο ενεργειακών συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με την προϋπόθεση να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, ή του δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχιών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής.

Αναφερόμενος στο Συμπόσιο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για τα ενεργειακά δρώμενα του τόπου που φέτος φτάνει στο ορόσημο των δέκα διοργανώσεων.

Απώτερος στόχος μας, είπε, είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και η μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια μέσω της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της άρσης της ενεργειακής απομόνωσης και της λειτουργίας τόσο της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού όσο και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή.

Η στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα θέματα της ενέργειας, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λαμβάνει πάντα υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις του τομέα, ενώ εξελίσσεται και τροποποιείται ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα.

Βασικές μας προτεραιότητες, σε αυτό το πλαίσιο είναι τόσο η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όσο και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στην πρωτοφανή παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που ταλανίζει κυρίως τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, αναζητεί εναγωνίως ενεργειακές διεξόδους και ενεργειακή απεξάρτηση από ανασφαλείς προορισμούς και εξετάζει μέτρα για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, τα οποία θα επιταχύνουν τις επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση, θα διασφαλίζουν την αποθήκευση ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, θα αναπτύσσουν τις διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών και θα εντατικοποιούν τον διάλογο για συμφωνίες εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων, με φιλικές χώρες, παραγωγούς ή και προμηθευτές ενέργειας.

Τόνισε ότι είναι σαφές, δεδομένων και των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, αλλά και λόγω των αναμενόμενων διακοπών στις παραδόσεις ενέργειας από τη Ρωσία, ότι «θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και συλλογικά μέτρα, ούτως ώστε τον τρέχοντα χειμώνα, αλλά και τον επόμενο, η Ευρώπη να μην επιτρέψει οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις της να επηρεαστούν περαιτέρω αρνητικά υπό το βάρος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο είναι που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ, Ισραήλ και Αιγύπτου, για μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου, είτε από τα αιγυπτιακά και ισραηλινά αποθέματα είτε από άλλες πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Πρόεδρος, κάτι που αναδεικνύει εμπράκτως το ότι η Κύπρος και η περιοχή μας μπορεί να παρέχει έναν αξιόπιστο, εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό προς την Ευρώπη, ο οποίος θα περιλαμβάνει ποικίλες πηγές και διαδρομές.

Όραμά μας, συνέχισε, «είναι η δημιουργία ενός Ενεργειακού Διαδρόμου, αυτού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Corridor), που θα περιλαμβάνει διαφορετικές πηγές και διαδρομές, επισπεύδοντας ώριμα έργα και αξιοποιώντας τις συνέργειες που απαιτούνται για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων».

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Kυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση όπως συμμετοχή στο East Mediterranean Gas Forum, τις τριμερείς συνεργασίες που άπτονται της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων ενώ αναφέρθηκε στην Προεδρία της Κύπρου στον περιφερειακό Οργανισμό East Mediterranean Gas Forum όπου καταρτίστηκε η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Οργανισμού η οποία εστιάζεται στη βέλτιστη αξιοποίηση των πηγών Φυσικού Αερίου της περιοχής μέσω κοινών υποδομών και πρωτοβουλιών τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι καθαρή πράσινη ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές μπορεί να εξάγεται στην Ευρώπη μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως είναι η διασύνδεση EuroAsia Interconnector μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, η διασύνδεση EuroAfrica Interconnector μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, αλλά και οι σχετικές μελέτες από πλευράς Σαουδικής Αραβίας για το ενδεχόμενο μεταφοράς υδρογόνου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου.

Όσον αφορά το EuroAsia Interconnector, ο θεμέλιος λίθος του οποίου κατατέθηκε τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αποτελεί ένα έργο το οποίο έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χορηγία που έχει εγκριθεί ποτέ από την ΕΕ για ενεργειακές υποδομές, ύψους 658 εκατομμυρίων ευρώ». Κάτι, συνέχισε, «που καταδεικνύει τόσο τη στρατηγική του σημασία της Κύπρου όσο και τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει στη διασύνδεση της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης με αυτής της Ανατολικής Μεσογείου».

Μίλησε επίσης για την πρόταση που έχει υποβάλει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων ερήμου ώστε να παράγεται μέσω των ΑΠΕ να παράγεται πράσινη ενέργεια που μέσα από τον EuroAfrica interconnector θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική πηγή προμήθειας σημαντικής ενέργειας και απαλλαγής από την εξάρτηση από άλλες πηγές.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε «για τη βούλησή μας, και παρά την όποια προκλητικότητα, απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να προχωρήσουμε, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής μας πολιτικής, βάσει των συγκεκριμένων και στοχευμένων στρατηγικών σχεδιασμών που υιοθετούμε».

Προς την κατεύθυνση της ενάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σημείωσε, «θα συνεχίσουμε με τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών μας συμπράξεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ βεβαίως, τιμώντας την ίδια στιγμή, τις συμβατικές μας υποχρεώσεις είτε προς κράτη είτε προς εταιρείες κολοσσούς, προχωρώντας στην υλοποίηση των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει».

Επανέλαβε ότι «η Κύπρος δεν ενίσταται στη συμμετοχή της Τουρκίας. Δεν θέλουμε τον αποκλεισμό της Τουρκία από το ευρύτερο δίκτυο ενεργειακών συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι οποίες προάγουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εναλλακτική επιλογή για την ΕΕ».

Ωστόσο, αυτό που πρωτίστως προαπαιτείται είναι ο τερματισμός από μέρους της των έκνομων ενεργειών, της αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, ή του δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες βεβαίως θα ήταν μια ευλογία η συνεργασία των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας αν υπήρχε ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε.

Τέλος είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως στη βάση των στρατηγικών συνεργασιών που έχουν συναφθεί με τις χώρες της περιοχής, των σημαντικών κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί στη λεκάνη της Λεβαντινής και τη δρομολόγηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη, «η Κύπρος θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο, ασφαλή και εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ηπείρου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο δικό της χαιρετισμό προς το 10 Ενεργειακό Συμπόσιο, η κα. Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβη σε ανασκόπηση της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου και των εξελίξεων του ενεργειακού της τομέα. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η κα. Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ μήνυμα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ελλάδας, κ. Κώστα Σκρέκα, προς το Συμπόσιο, ανέγνωσε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Λευκωσία κ. Ιωάννης Παπαμελετίου. Εκ μέρους των οργανωτών, συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Χρυσός Χορηγός του εφετινού Ενεργειακού Συμποσίου είναι η Ελληνική Τράπεζα ενώ στους υποστηρικτές του συγκαταλέγονται οι εταιρείες Energean, Cyfield, EuroAsia Interconnector, Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), ESSO Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) καθώς και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Η εταιρεία VTT Vasiliko Ltd (VTTV) είναι χορηγός του γεύματος. Διαδικτυακοί χορηγοί του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου είναι οι ιστοσελίδες Energia.gr και Nomisma.com.cy, ενώ η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είναι ο χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.