Η ανακάλυψη το 1973 πετρελαίου στο Αιγαίον  άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Ο ρεβανσισμός της υπέφωσκε από της επομένης της υπογραφής απ’ τον Ινονού πασά. Ο τριπλασιασμός του πετρελαίου αρχικώς το 1973 κι εν συνεχεία,  ο διπλασιασμός της τιμής του 1979 και προσφάτως του φυσικού αερίου, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα

στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών (ΙΕΠ) της Ελλάδος και της Τουρκίας – προβλήματα που  εξηγούν εν τινί μέτρω τον ανταγωνισμό τους.

Η Ελλάς υιοθέτησε το 2002 το ευρώ ως εθνικό νόμισμα και η Τουρκία καθήλκυσε την νέα λίρα(ΤΛ) το 2001, με ελευθέρα ισοτιμία προς το δολάριο.

Οι δυσκολίες της κυβερνήσεως Ερντογάν προκάλεσαν υποτίμηση της Τουρκικής λίρας στις 18 LT ανά δολάριον, σήμερα. Το ευρώ υπετιμήθη από 1,60/$ το 2005 στο ένα  δολάριο περίπου εφέτος, παρά πάσαν ελπίδα του Ελληνικού λαού που επίστευσε ότι απηλλάγη των υποτιμήσεων της δραχμής.

Το άνοιγμα του ΙΕΠ της Ελλάδος το 2008 , στα 5 δις. ευρώ , δημιούργησε  πιστωτική κρίση  εξ αιτίας λανθασμένων χειρισμών της Ελληνικής κυβερνήσεως. Η εντεύθεν …τι-μωρία του ΓΙΟΥΡΩΓΚΡΟΥΠ προς παραδειγματισμό των άλλων χωρών της ΕΕ , επέτεινε την κρίση της Ελλάδος. Απέφυγε μεν την 7η χρεωκοπία της  το 2015 αλλ’ υπέστη μείωση του ΑΕΠ  κατά 25% κι αύξηση των ανέργων στο 20% του ενεργού πληθυσμού.

Το Ελληνικό εξωτερικό χρέος υπερβαίνει  σήμερα το 180% του ΑΕΠ - το υψηλότερο της Ευρωζώνης. Με την ευρωπαϊκή τακτική της «υποκρισίας και αναβολής» (pretend and extent), το χρέος είναι απαιτητό το 2060 , αφού προσετέθη ένα ποσόν 120 δισ. ευρώ που εδανείσθη η Ελλάς από τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ για να αποζημιωθούν οι Τράπεζες τους - κάτοχοι των Ελληνικών ομολόγων.

Μία σχεδόν πενταετής αριστεροδεξιά διαχείριση της χώρας κατέληξε αισίως το 2019 αφού προηγουμένως παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Έκτοτε χρονολογείται κι η  λήξη του Αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα.

Τελικώς όταν η κεντροδεξιά πήρε «τα ινία της χώρας», συνήψε μία 5ετή συμφωνία με τις ΗΠΑ, με παράδοση της Σούδας, Αλεξανδρουπόλεως, Λαρίσης, Στεφανοβίκιου και Ελευσίνος  στους Αμερικανούς (λίαν προσεχώς και του λιμένος της Καβάλας) .

Οι Αμερικανοί , με επιστολή του πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (τέως διευθυντού της CIA) εγγυήθησαν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος.

Μία αμυντική συμμαχία  με την Γαλλία του 2020  προβλέπει αμοιβαία  στρατιωτική συνδρομή  εις περίπτωση εισβολής από γείτονες - όχι βεβαίως από την …Γερμανία στη Γαλλία αλλ’ από  την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο επανεξοπλισμός της Ελλάδος που είχε παραμεληθεί και εξ αιτίας της πιστωτικής κρίσεως, επανελήφθη απ’ τη κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη. Αγοράσθησαν Γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα και παρηγγέλθησαν 3 φρεγάτες σε Γαλλικά ναυπηγεία ενώ επανήλθε στην Τανάγρα η Αμερικανική εταιρία Λόκχηντ Μάρτιν για την αναβάθμιση των 120 Ελληνικών F-16 παλαιάς κοπής.

Εντός των προσεχών δύο ετών, οι  αμυντικές ανάγκες της Ελλάδος θα έχουν καλυφθεί και θα έχει αποκατασταθεί μία ισορροπία δυνάμεως με την Τουρκία.

Δύο έτη, εν τούτοις, είναι μακρά  περίοδος μ’ ένα απρόβλεπτο αντίπαλο, ως ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το 2023 μεσολαβούν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και Τουρκία. Υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής των Τουρκικών εκλογών και ακυβερνησίας στην Ελλάδα , οπότε θα χρειασθεί εις μεν την Τουρκία νέα εκλογική  αναμέτρηση το 2024 , εις δε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2023 .Στο μεσοδιάστημα,  θα υπάρχει κίνδυνος  καιροσκοπισμού απ’ την Τουρκία.

Η ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος υδρογοναθράκων νοτιοδυτικώς της Κρήτης μέσα στην ακήρυκτη εισέτι Ελληνική ΑΟΖ, πιθανόν να δώσει ένα έναυσμα  συγκρούσεως με την Τουρκία. Το δεύτερον , η ενδεχομένη παράταση του Ρωσονατοϊκού πολέμου στην Ουκρανία και η επιβολή συμμαχικών κυρώσεων επί της Τουρκίας  - «συμμάχου» του Πούτιν.

Η σοβούσα Τουρκική οικονομική κρίση, επίσης θεωρείται αφορμή τυχοδιωκτισμού, για τον αποπροσανατολισμό της Τουρκικής κοινής γνώμης απ’ τα εσωτερικά προβλήματα της, ώστε ο πρόεδρος της Τουρκίας ν’ αποφύγει την εκλογική ήττα, λόγω παρατάσεως του πληθωρισμού, ανεργίας και ελλείψεως συναλλάγματος του χρόνου.

 Η ακύρωση της γεωπολιτικής αξίας των Στενών του Ελλησπόντου απ’ την Αμερικανική παράκαμψη της Αλεξ/πόλεως υπό του Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Αθήνα, προαχθέντος εις υφυπουργόν Ενεργείας υπό του προέδρου Μπάιτεν, πιθανόν να εμπλέξει και τη Ρωσία στον Ελληνο- Τουρκικό ανταγωνισμό. Θα είναι άλλη μία «υπόθεση… κρίσεως» από την Ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια.

Η Ελληνική οικονομία θα «τα πάει μετρίως καλά» το 2023 υπό την προ-ϋπόθεση σταθεράς διακυβερνήσεως. Εάν προκύψει ισχυρά κυβέρνηση  –  ει δυνατόν από της πρώτης εκλογικής αναμετρήσεως τον προσεχή Μάιο - θα εξασφαλισθεί ζωηρά τόνωση του κρατικού προϋπολογισμού, με πληθωρισμό πέριξ του 10% ετησίως. Η επέκταση του εγχωρίου εισοδήματος θα προέλθει κυρίως από τον Τουρισμό, δημόσιες δαπάνες και ορισμένες επενδύσεις Αμερικανικών εταιριών ψηφιακής, ναυπηγικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας.

Αντίθετα εις περίπτωσιν ακυβερνησίας, η ύφεση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω της ενεργειακής κρίσεως στην Γερμανία , θα πλήξει την δυνητική άνοδο του Ελληνικού προϊόντος το προσεχές έτος. Τυχόν βραχυχρόνια σύρραξη με τη Τουρκία, εξαρτάται ποίος θα είναι ο νικητής.   

 Η Οικονομία είναι ψυχολογία. Εάν υπάρξουν καλά νέα απ’ τις έρευνες της Έξον-Μόμπιλ στο Λυβικό πέλαγος και η Τουρκία «καθίσει στ’ αυγά της» (λόγω παλαιότητος του πολεμικού της «matériel»), τότε θα αποφευχθεί κρίσις το νέον έτος.

Παρήγορο σημείον είναι η διατήρηση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Γερουσία που θα καθυστερήσει τον επανεξοπλισμό της Τουρκίας. Μακροπροθέσμως όμως, η άρνηση μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις από ενδεχόμενο πανικό του Ερντογάν. Μία προληπτική Τουρκική επίθεση δεν πρέπει να αποκλείεται καθώς αργότερα θα είναι δυσμενεστέρα για τους Τούρκους.

Ως έλεγεν ο Ναπολέων Βοναπάρτης «στον πόλεμο όλα διορθώνονται εκτός από την απώλεια χρόνου». Να γιατί το 2023 είναι έτος καμπής.

*Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Κόλμερ

Ο Κωνσταντίνος Κόλμερ εγεννήθη στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά και οικονομικά. Ειργάσθη ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και ανταποκριτής ξένου Τύπου επί 45ετία. Σήμερα είναι οικονομικός αναλυτής και συγγράφει ένα επίκαιρο βιβλίο πολιτικοοικονομικού περιεχομένου κάθε χρόνο. Το επόμενο θα είναι αφιερωμένο στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε ακόμα