Η γνωστή ρήσις του «εθνάρχου» φαίνεται να επαληθεύεται: Οι Δημοκρατικοί επεκράτησαν στις ενδιάμεσες εκλογές για την Γερουσία και έχουν προβάδισμα στις ψηφοφορίες. Κατά πάσαν πιθανότητα πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας θα διατηρηθεί ο φίλος της Ελλάδος, Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπερ σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει ισχύουσα η απαγόρευση εξαγωγής και εκσυγχρονισμού

των Αμερικανικής κατασκευής Τουρκικών F-16. Επίσης, η άρση του αποκλεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόσβαση Αμερικανικών όπλων, έχει πέραν της συμβολικής και ουσιώδη σημασία. Χτυπάει το καμπανάκι στην Τουρκία…

Ήλθε αναπάντεχα κι η σαφής - για πρώτη φορά -δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την «αποσχιστική οντότητα» των Τουρκοκυπρίων, στην Κύπρο και ότι αποδοκιμάζει τον διορισμό «παρατηρητού» των στην σύνοδο των Τουρκόφωνων χωρών (ΟΤS) ως αντιβαίνουσα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (541 & 550).

Η τύχη του παρανόμου Τουρκολυβικού μνημονίου που καταπατεί την Ελληνική ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης, φαίνεται να είναι επισφαλής καθώς συγκεντρώνει την αποδοκιμασία όχι μόνον της ΕΕ αλλά και της Αμερικής.

Πάντα ταύτα βεβαίως δεν είναι προς πανηγυρισμόν καθώς όταν «το θηρίον» (ο Ερντογάν) εξαγριώνεται μπορεί «να δαγκώσει», δηλ. να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίον ή στη θάλασσα της Λυκίας, για να προκαλέσει επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων - να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις «δύο εχθρικές μεταξύ των χώρες», Ελλάδα και Τουρκία κατά το αντίστοιχο της συμφωνίας Λιβάνου – Ισραήλ.

Όπως εδήλωσε ο υπουργός εξωτερικών  της Κυπριακής Δημοκρατία  Κασουλίδης (ΒΗΜΑ ,13.11.22), η υποχώρηση της Τουρκίας στον όρο «Τουρκοκυπριακή οντότητα» κι όχι ανεξάρτητο κράτος ως «παρατηρητού» στον ΟΤΣ αποτελεί ήττα της στα διχαστικά της σχέδια ενώ ο πρόεδρος του Καζακστάν και ο ΥΠΕΞ του Ουζμπεκιστάν ετάχθησαν υπέρ των αρχών του διεθνούς δικαίου που αναγνωρίζει μία και μόνη κυβέρνηση στην Κύπρο .

Σημασία έχει επίσης κι η αποτυχία του Αμερικανού, Τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ στις ενδιάμεσες εκλογές της Γερουσίας, για την Πενσυλβανία. Ο προστατευόμενος υπό του Ερντογάν, Ρεπουμπλικάνος  υποψήφιος ηττήθη από τον Δημοκρατικό αντίπαλο Τζον Φέντερμαν που ετάχθη υπέρ της αποκαταστάσεως του ναού της Του Θεού Σοφίας στη Κων/λη, ως μνημείου της ανθρωπότητος και όχι Μουσουλμανικού τεμένους που τον μετέβαλε ο νεοχαλίφης Ερντογάν.

Τέλος αλλά όχι άνευ σημασίας είναι η συμφωνία Ιταλίας, Μάλτας και Ελλάδος - χώρες πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών από Τουρκία και Αφρική - με την οποία συμφωνία ζητείται νέα Μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που να μοιράζει δίκαια του Ασυλήτους σ’ όλες τις 27 χώρες της ΕΕ επί τη βάσει της αρχής της Κοινοτικής αλληλεγγύης.

-Έξω πάμε καλά αλλά μέσα;