Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών, στο Arab News, 21 Απριλίου 2021: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο…

Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας.

Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου. Δεν σκοπεύουμε να  μετατρέψουμε τη χώρα σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.»

Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον ΣΚΑΪ, 11 Νοεμβρίου 2022:

«Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε, ώστε ο 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την πρώτη παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα.»

Πού 10-20 χρόνια και υπέρογκα κόστη και πού σε μια τετραετία-πενταετία μάξιμουμ, με ελεγχόμενο κόστος έρευνας και εξόρυξης. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο καίριο ζήτημα της ενέργειας από κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Το energia.gr έχει επισημάνει εδώ και χρόνια την αναντιστοιχία ανάμεσα στο ευκταίο της πράσινης μετάβασης και την αναγκαιότητα των ορυκτών καυσίμων και έχει σπεύσει από τους πρώτους να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να υποδείξει στους κυβερνώντες τις βέλτιστες λύσεις για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας.

Εάν είχε επικρατήσει η λογική των πραγμάτων την περίοδο που έπρεπε είναι πολύ πιθανό, σήμερα η Ελλάδα να βρισκόταν σε ακόμη καλύτερη θέση έναντι των εταίρων της στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, από εκείνη που, σε μεγάλο βαθμό, δικαίως επαίρεται ότι βρισκόμαστε, η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Kαι τούτο, χάρη στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου και τις υποδομές επαναεριοποίησης LNG, καθώς και στην επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων και στις διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, που υλοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, κάλλιο αργά παρά ποτέ…