Ο άλλοτε πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς, χαρακτήρισε στον 98.4 και τον έγκριτο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη ως άκρως θετική και αναγκία την στροφή στην αξιοποίηση του φυισκού ορυκτού πλούτου της χώρας, υπογραμμίζοντας όμως την διαχρονική καθυστέρηση επί του θέματος μέχρι και πριν λίγους μήνες, κάτι που όπως σημείωσε θα οδηγήσει αν υπάρξει επιθβεβαίωση κοιτασμάτων την αξιοποίηση τους ακόμη πιο πίσω χρονικά κοντά στο 2030

Υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός ειδήσεων και η ευφορία μέσα σε 4 εικοσιτετράωρα, είναι σχήμα οξύμωρο για τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες δεν πίστευαν σε αυτή την υπόθεση. Υπενθύμισε τον πρωτοπόρο και μοναχικό για το θέμα ύπαρξης φυσικού αερίου για δεκαετίες, Αντώνη Φώσκολο.Τονίζοντας ότι από το 2017 το γεωφυσικό ενδιαφέρον από την τότε ΕΔΕΥ σε συνεργασία με το κέντρο επεξεργασίας δεδομέων στο Χιούστον, έχει μετατοπιστεί κυρίως νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης επιστημονικά, άφησε ένα ερωτημαιτκό για την πραγμαιτκή πολιτική βούληση.

Εξήγησε δε πως οι σημερινές έρευνες έχουν ΦΕΚ από το 2019 και με τις παρατάσεις οι συμβάσεις τους έληγαν το 2023 , άρα αν δεν γίνονταν τίποτα ούτε τώρα με την ενεργειακή κρίση στο κόκκινο, οι εταιρείες θα έφευγαν. Ο κ . Μπασιάς ζήτησε ακόμη σε αυτή τη φάση να αποφευχθούν υπερβολικές εκτιμήσεις τόσο για τις ποσότητες υδρογονανθράκων , όσο και για το οικονομικό κέρδος από αυτές.