«Όχι άλλα έργα ορυκτών καυσίμων, δηλ. όχι νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο , αέριο και άνθρακα» διεκήρυξε η «ομάδα ειδικών» που μάζεψε πέρυσι ο γεν. γραμ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες και υπέβαλε ραπόρτο στη σύνοδο COP 27 στο πολυτελές θέρετρον Σάρμ-ελ-Σεϊχ. Ακόμη κι αν τα ενεργειακά έργα είναι «μεταβατικά» δεν ενδείκνυνται για τους οπαδούς της «κλιματικής κρίσης». Λαμπρά! Καλύτερο σύμμαχο από την «ομάδα ειδικών» δεν θα μπορούσε να έχει ο ΟΠΕΚ 

τις τιμές του πετρελαίου στα 200 $/β και ο πρόεδρος Πούτιν για να προκαλέσει νέα επανάσταση στην Ευρώπη από την ανεργία και τους ψυχρούς χειμώνες που ήδη άρχισαν.

Ποιοι είναι, τέλος πάντων, αυτοί οι «ειδικοί» καλοπερασάκηδες στα καλώς θερμαινόμενα γραφεία τους , που ούτε διακόπτες του ηλεκτρικού δεν έχουν; Θυμίζουν τους οικονομησάριους του ΓΙΟΥΡΩΓΚΡΟΥΠ που μείωσαν τις συντάξεις στην Ελλάδα κατά 65% την περασμένη 22ετία αλλά με τιμαριθμικές τις αμοιβές των.

Μαζί με τον πληθωρισμό που εν συνεχεία προεκάλεσαν με τα οικονομικά του Κέινς κατά την Κινεζική Πανδημία κατεστάλη πάσα επένδυση και έρευνα νέων κοιτασμάτων ενεργειακών πόρων, μ’ αποτέλεσμα την σημερινή ένδεια ενεργείας και την ακρίβεια παγκοσμίως. Μόνον η Αμερική την απέφυγε, εξ ων το δολάριο καλπάζει!

Για ποιες «απέραντες δυνατότητες ενεργειακής μετάβασης» τολμούν και ομιλούν οι «ανανεώσιμοι» όταν τα αιολικά πάρκα και τα φωτολβολταϊκά συστήματα δεν καλύπτουν παρά το τρίτον του 24ώρου ενώ οι «οικολόγριες» έχουν χαλάσει τον κόσμο ότι ακόμη κι οι ήπιες μορφές ενεργείας βλάπτουν τα πτηνά, τα κοίτη και την θέα των αστών!

Για να πάρεις άδεια εγκαταστάσεως Οικόσιτου φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα θέλεις 4 μήνες κι ένα κάρο πιστοποιητικά για ν’ αποδείξεις ότι είσαι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου σου, για το οποίο ήδη φορολογείσαι αγρίως με ΦΠΑ 24% , ΕΝΦΙΑ «ζώνης» , Δημοτικά «τέλη», «πάγια» και συνεισφορές στα εγχώρια καρτέλ ενεργείας.

Εκτός των νέων αγωγών ΦΑ που «καρκινοβατούν» όπως ο East Med, βεβαίως χρειάζεται εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρισμού, που εξαγγέλλονται αλλά πραγματοποιούνται με ρυθμόν χελώνης – όρα και η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Συκιάς που κόστισε 500 εκατομ. ευρώ στον  Έλληνα φορολογούμενο εμποδίζεται να λειτουργήσει από τους δικαστές που δεν ξέρουν που πέφτει ο Αχελώος και τις αλλεπάλληλες προσφυγές γευσιγνωστών στο ΣτΕ και έτσι χιλιάδες κυβικά νερό χάνεται στην θάλασσα του Ιουνίου. Για ποιά «εξοικονόμηση» τολμούν να ομιλούν οι δικοί μας «ειδικοί»;

Εκτός από την σπατάλη ενεργείας κι ολίγο δράμα δεν βλάπτει: Ποιοι είναι αυτοί που κόβουν τα δάση για ενεργειακούς λόγους , εξαιρέσει του Αμαζονίου; Όταν καίγονται από φιλοδασικούς διατί είναι κακό να δενδοφυτεύονται τα δάση που οικοδομούνται αυθαιρέτως από τους εμπρηστές;

Έχομε και τις «πωλήσεις ρύπων». Κακό αναμφισβήτητα αλλά μη υπάρχοντος καλυτέρου πιέζουν για τον περιορισμό των εκπομπών ηλεκτροεργοστασίων βάσεως αφού παραγνωρίζεται η τεχνολογία της δεσμεύσεως των ρύπων.

Η πολύ υποκρισία βλάπτει. Ετσι τα λόμπυ των επιχειρηματιών είναι κακά – πολύ κακά – ενώ των περιβαλλοντολόγων καλά – πολύ καλά: ρωτήστε τους Φιλανδούς που ήδη υπέστησαν διακοπές ρεύματος εφέτος!

Οι παράκτιες κοινότητες ήδη πλήττονται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών αλλά γι’ αυτήν ευθύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτου από τους υδρατμούς που προκαλεί η ηλιακή δραστηριότης.

Τέλος , η «μετάβαση» σε υποσχόμενες καθαρότερες μορφές ενεργείας όπως η σύντηξη πυρήνων υδρογόνου ενοχλεί τους ειδικούς. Μήπως και χάσουν την δουλειά   τους παχυλούς μισθούς και τις συνάξεις σε πανάκριβα θέρετρα διακοπών, περιβαλλοντικώς ζημιογόνα .

-Πού είσαι Έλον Μασκ;