Οι κινεζικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο και για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020. Οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο έχουν τώρα την επιλογή ανάμεσα στο να χαλαρώσουν την άτεγκτη πολιτική ελέγχων και περιορισμών για την ανάσχεση του κορωνοϊού ή να διακινδυνεύσουν μια επιταχυνόμενη καθοδική πορεία. Η υπεραπόδοση του εξαγωγικού τομέα της Κίνας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας

του κορωνοϊού αποδεικνύει την ισχύ της αλυσίδας εφοδιασμού της. Παρά τους δασμούς των ΗΠΑ και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τους δυτικούς εμπορικούς εταίρους, οι ξένοι καταναλωτές συνέχισαν να αγοράζουν κινεζικά προϊόντα. Οι εταιρείες στον τομέα μεταποίησης της Κίνας εξασφάλισαν μερίδιο αγοράς από τους αντιπάλους τους στο εξωτερικό, ενώ εταιρείες όπως η BYD, η οποία κατασκευάζει από αυτοκίνητα μέχρι μπαταρίες, αποκόμισαν απροσδόκητα κέρδη, παράγοντας παράλληλα και χειρουργικές μάσκες μιας χρήσεως.

Ειδικότερα, πέρυσι τον Μάρτιο το μερίδιο της Κίνας επί των παγκοσμίων εξαγωγών έφθασε σχεδόν στο 16%, επίπεδα που δεν είχε εξασφαλίσει καμία χώρα πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη δεκαετία του 1970.

Πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού ορισμένοι οικονομολόγοι είχαν υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να στρέψει την υποστήριξή της μακριά από τις εξαγωγές προς την εγχώρια κατανάλωση και τις υπηρεσίες.

Η συμβολή των πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού στη συνολική οικονομική ανάπτυξη είτε ήταν σταθερή είτε αρνητική τα χρόνια πριν από το ξέσπασμα του ιού. Αλλά η πανδημία έδειξε πόσο εύχρηστες μπορεί να είναι οι υπεράκτιες αγορές. Η συμβολή των εξαγωγών στην ετήσια ανάπτυξη αυξήθηκε στο 1,7% το 2021 και το μερίδιό τους στην εθνική παραγωγή ανέκαμψε στο 20%. Τον Ιούλιο η Κίνα κατέγραψε το υψηλότερο πλεόνασμα που έχει αναφερθεί στην Ιστορία, στα 100 δισ. δολάρια. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, αυτή η ανισορροπία άρχισε να διορθώνεται.

Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 13% και 9% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, ενώ ελαττώθηκαν και οι εισαγωγές. Ο συγχρονισμός είναι ισχνός. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναζωογονήσει την εγχώρια κατανάλωση, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εισαγωγών, κυρίως επειδή φιλόδοξοι αξιωματούχοι, πρόθυμοι να εντυπωσιάσουν τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, συνεχίζουν να εφαρμόζουν κυλιόμενους εγκλεισμούς, που παραλύουν το εμπόριο. Αυτό τείνει να διατηρεί εξασθενημένες τις λιανικές δαπάνες, ενώ οι υπηρεσίες και η μεταποιητική δραστηριότητα υποχωρούν. Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι έχουν χάσει τον έλεγχο της αποδυναμωμένης αγοράς ακινήτων, η οποία αμέσως και εμμέσως περιλαμβάνει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας.

Τα αδύναμα τοπικά χρηματιστήρια αναζωογονούνται και σημειώνουν άνοδο όταν κυκλοφορήσουν φήμες πως το Πεκίνο ετοιμάζεται να χαλαρώσει την πολιτική του για μηδενική ανοχή στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι αξιωματούχοι εγκαταλείψουν την εκστρατεία αυτή αύριο, οποιαδήποτε επακόλουθη φρενίτιδα καταναλωτικών αγορών δύσκολα θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από τις αυξημένες απολύσεις σε εξαγωγικές εταιρείες και ενδέχεται να μην αναθέρμαινε την όρεξη για επενδύσεις στις επιχειρήσεις. Με την κατανάλωση και τις επενδύσεις αδύναμες και τις εξαγωγές να περιστέλλονται, οι δαπάνες του δημοσίου, το εναπομείναν συστατικό στοιχείο του ΑΕΠ, τέλος, καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές για την Κίνα.

Για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, οι κινεζικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο.

 

* REUTERS BREAKINGVIEWS, Καθημερινή