Judgment Day η Τετάρτη για Πετρέλαιο και Ενδιάμεσες Εκλογές στις ΗΠΑ

Judgment Day η Τετάρτη για Πετρέλαιο και Ενδιάμεσες Εκλογές στις ΗΠΑ
του Γιώργου Αδαλή*
Τετ, 5 Οκτωβρίου 2022 - 15:03

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου κρίνεται εν πολλοίς η πορεία των τιμών του πετρελαίου, η οποία εξ αντανακλάσεως θα κρίνει και την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Την ίδια μέρα, θα κριθούν πολλά για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ομιλώ φυσικά για την σύσκεψη του ΟΠΕΚ, στην οποία θα αποφασιστεί ή όχι η περικοπή της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου. Αλλά ας δούμε με ψυχραιμία, πώς συνδέονται η Ενέργεια, η Πολιτική και η Οικονομία μεταξύ τους και ποιες θα είναι οι –κατά την εκτίμησή μου– εξελίξεις

Οι ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν Τρίτη 8 Νοεμβρίου, θα είναι από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία της υπερδύναμης. Οι Δημοκρατικοί του Μπάϊντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ, θα διεκδικήσουν τις 435 έδρες της Βουλής και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Παράλληλα σε 39 Πολιτείες θα διεξαχθούν εκλογές για νέους κυβερνήτες, καθώς και πλήθος τοπικών εκλογών. Φέτος, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα που καθιστά αυτές τις εκλογές άκρως σημαντικές. Ένα ζήτημα αρκετά άγνωστο στην Ευρώπη, που ονομάζεται GerryMandering.

Ανά 10 χρόνια, και πάντοτε μετά την απογραφή, τα δύο κόμματα μπορούν να σχεδιάζουν τους νέους εκλογικούς χάρτες. Φέτος, επειδή προηγήθηκε η απογραφή, οι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς χάρτες. Το GerryMandering, επιτρέπει ουσιαστικά σε όποιο κόμμα έχει μεγαλύτερη επιρροή σε μία Πολιτεία, να επανασχεδιάσει τους χάρτες των περιφερειών (districts) με τρόπο που να το συμφέρει. To GerryΜandering ως εργαλείο των πολιτικών επιστημόνων, αποτελεί ένα αγκάθι, μιας και επιτρέπει να σχεδιάζονται οι χάρτες κατά τέτοιο τρόπο, που σε μεγάλες περιφέρειες, το δεύτερο κόμμα σε ψήφους υπό προϋποθέσεις να μπορεί να εκλέγει περισσότερους εκλέκτορες!

Σε παλιότερα άρθρα μου είχα αναφέρει τις οικονομετρικές σταθερές που διέπουν το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ, το οποίο ψηφίζει με γνώμονα το “πάχος του πορτοφολιού”. Όσο ο πρόεδρος έχει την οικονομία σε ανάπτυξη και η ενέργεια και τα καύσιμα είναι φθηνά, τόσο εξασφαλίζει την επανεκλογή του. Αντίθετα, αν ο πρόεδρος “αδυνατίζει” τα πορτοφόλια, λόγω εκτόξευσης των τιμών (ειδικά των καυσίμων που είναι ασταθείς), τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. (Ένα τέτοιο άρθρο-μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ)

 

Δυο “δώρα” για τον Μπάιντεν

Παρότι στις 08/11 έχουμε ενδιάμεσες, όχι προεδρικές, εκλογές, εντούτοις ο Μπάϊντεν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση πολιτικά. Γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται ο ίδιος με τους χειρισμούς του στην πανδημία και στην ενεργειακή-επισιτιστική κρίση. Η δυσαρέσκεια του μέσου Αμερικανού είναι μεγάλη για τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Γι’ αυτό και οι ενδιάμεσες εκλογές τείνουν να προσλάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος! Εάν συμβεί, οι Δημοκρατικοί θα υποστούν εκλογικό όλεθρο. Εάν ο Λευκός Οίκος καταφέρει να αντιστρέψει το κακό κλίμα και το δίλημμα του μέσου ψηφοφόρου δεν θα αφορά τον Μπάιντεν, αλλά το δίπολο Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι, τότε ίσως οι Δημοκρατικοί ίσως ισορροπήσουν το παιχνίδι εν όψει Νοεμβρίου.

Ο Μπάϊντεν έλαβε δύο “δώρα” το καλοκαίρι. Το πρώτο ήταν το ζήτημα των αμβλώσεων, το οποίο του χάρισε πόντους. Το δεύτερο ήταν μια ανακωχή στον “πόλεμο των τιμών πετρελαίου και αερίου” στις ΗΠΑ. Αναφέρομαι στον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε το 2014 και δεν έχει σταματήσει από τότε. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, φέτος το καλοκαίρι, ο Μπάϊντεν έκανε ένα βήμα πίσω κι ο Πούτιν ενάμιση στον πόλεμο αυτό. Έχουμε δηλαδή μια άτυπη ανακωχή, η οποία έριξε τους δείκτες Brent και WTI.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Αδαλή

*Ο Γιώργος Αδαλής γεννήθηκε το 1969 στη Μυτιλήνη και έλκει την καταγωγή του από την Σμύρνη και την Κρήτη. Πτυχίο Οικονομετρίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1991). Παράλληλα σπούδαζε Πληροφορική και Προγραμματισμό επί έξι χρόνια. “Ομιλεί” 14 γλώσσες προγραμματισμού και βάσεις δεδομένων. Επί 30 έτη εργάζεται ως Μηχανικός Η/Υ, μηχανικός δικτύων και μηχανικός λογισμικού στον ιδιωτικό τομέα. Ως οικονομολόγος και προγραμματιστής έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει δικές του εφαρμογές σε χρηματιστηριακές, ναυτιλιακές και τηλεπικοινωνιακές εταιρίες. Από τις αρχές του 1990 ασχολείται στον ιδιωτικό τομέα με την ανάπτυξη οικονομετρικών και στατιστικών μοντέλων για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών εταιριών. Σε ηλικία 24 ετών, εργάστηκε ως εισηγητής στο ΕΛΚΕΠΑ όπου δίδαξε επί 4 χρόνια σε ανώτερα στελέχη υπουργείων, εφαρμοσμένα οικονομικά. Συνέχισε να διδάσκει εξειδικευμένα μαθήματα. Ασχολείται με τα ενεργειακά. Τον Μάϊο 1991 δημοσίευσε ένα οικονομετρικό μοντέλο πρόβλεψης του κόστους που θα φέρει ο πόλεμος του Κόλπου στην ελληνική οικονομία τα έτη 1991-96. Είναι ο ιδρυτής της πρώτης ηλεκτρονικής εφημερίδας (AegeanTimes.gr), η οποία κυκλοφορούσε αδιάκοπα στο Διαδίκτυο την περίοδο 1999-2013. Έχει εργαστεί ως διευθυντής σε περιφερειακά κανάλια και ραδιόφωνα και αρθρογραφεί σε αθηναϊκές εφημερίδες.

Διαβάστε ακόμα