Patrick Clerens: Οι «Πράσινοι» Στόχοι της ΕΕ Απαιτούν η Αποθήκευση Ενέργειας να Αυξάνεται Ετησίως Κατά 14 GW Από 1 GW Σήμερα

Patrick Clerens: Οι «Πράσινοι» Στόχοι της ΕΕ Απαιτούν η Αποθήκευση Ενέργειας να Αυξάνεται Ετησίως Κατά 14 GW Από 1 GW Σήμερα
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 4 Οκτωβρίου 2022 - 08:11

Ο κ. Patrick Clerens, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποθήκευσης Ενέργειας (EASE), με έδρα τις Βρυξέλλες, άνοιξε με τις εισαγωγικές του παρατηρήσεις, το Workshop του ΙΕΝΕ για την αποθήκευση ενέργειας. Όπως τόνισε, ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην ΕΕ, καθώς θεωρείται πλέον ο τέταρτος πυλώνας του ενεργειακού συστήματος μετά την παραγωγή, την διανομή και την κατανάλωση

Παράλληλα, επισήμανε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών «πράσινων» στόχων απαιτεί η εγκατεστημένη ισχύς στην αποθήκευση ενέργειας να αυξάνεται ετησίως από 1 σε 14 GW.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Clerens υπογράμμισε ότι η βιομηχανία απαιτεί πλέον αποθήκευση ενέργειας όχι απλά αποθήκευση ηλεκτρισμού. Όπως πρόσθεσε, η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, εξασφαλίζει την περαιτέρω απορρόφηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, καθώς και την εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ανάλυση κόστους – οφέλους μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν προκατειλημμένη υπέρ των δικτύων, ενώ, πλέον, έχει συνειδητοποιηθεί ότι χρειαζόμαστε περισσότερες αποκεντρωμένες μονάδες, με το ενεργειακό σύστημα γενικά να στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, τόνισε ότι «πλέον κοιτάμε πλέον προς τα γιγαβάτ και όχι απλά στις γιγαβατώρες».

Επίσης, ανέφερε, ότι βάσει των «πράσινων» στόχων της ΕΕ, θα χρειαστούμε 70% συμμετοχή ΑΠΕ στον τομέα του ηλεκτρισμού ως το τέλος της δεκαετίας, με συνέπεια να προκύπτει το ερώτημα «αν θα περικόψουμε ή αν θα αποθηκεύσουμε» την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της EASE, σήμερα στην ΕΕ προστίθεται ετησίως 1 GW εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Ωστόσο, όπως τόνισε, ότι, με αυτό το ρυθμό, δεν είναι επιτεύξιμοι οι ευρωπαϊκοί «πράσινοι» στόχοι, καθώς δεν θα είναι εφικτή η ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο σύστημα. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αποθήκευσης Ενέργειας, σε πρόσφατη ανάλυσή της, εκτιμά ότι η ΕΕ χρειάζεται περίπου 200 GW ως το 2030 και 600 GW ως το 2050, όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας. Αυτό, όμως, απαιτεί ο ρυθμός νέας εγκατεστημένης ισχύος σε αποθήκευση ενέργειας να επιταχυνθεί άμεσα και να φτάσει στα 14 GW το χρόνο. «Μπορούμε; Ναι!», είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Clerens. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισε, δεν θα έχουμε μόνο την αποτυχία της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα ή της επίτευξης των κλιματικών στόχων της ΕΕ, αλλά και τη διαιώνιση ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια εφοδιασμού και εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.