Ισχυρό Μήνυμα Ενεργειακής Αλληλεγγύης Ελλάδας-Βουλγαρίας Στάλθηκε Από την Σόφια στα Εγκαίνια του ICGB

Ισχυρό Μήνυμα Ενεργειακής Αλληλεγγύης Ελλάδας-Βουλγαρίας Στάλθηκε Από την Σόφια στα Εγκαίνια του ICGB
του Κ. Ν. Σταμπολή στην Σόφια
Σαβ, 1 Οκτωβρίου 2022 - 12:32

Με το επίκεντρο του Ευρωπαϊκού ενεργειακού ενδιαφέροντος να έχει σήμερα μεταφερθεί στην Σόφια όπου και σε μια λαμπρή τελετή, εγκαινιάστηκε η εμπορική λειτουργία του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος- Βουλγαρίας, η πολιτική ηγεσία των δυο χωρών αξιοποίησε την ευκαιρία να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα το

οποίο πλέον δεν είναι τόσο αυτονόητο η επιθυμητό σε μια διαιρεμένη Ευρώπη όπου ομάδες και υποομάδες κρατών χαράσσουν την δική τους στρατηγική και εξυφαίνουν στρατηγικές που κάθε άλλο εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον.

Ενδεικτικό του πολύ μεγάλου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που έχει προσελκύσει ένα μάλλον μικρό έργο, όπως είναι ο ο 180 χλμ. αγωγός ICGB, στο μέσο των Βαλκανίων είναι η παρουσία στην σημερινή τελετή της προέδρου της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν καθώς και μιας ολόκληρης ομάδας πρωθυπουργών και προέδρων χωρών της περιοχής αλλά και ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό στην Σόφια βρέθηκαν σήμερα για την τελετή των εγκαινίων σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας υπό τον πρόεδρο Rumen Radev (η Βουλγαρία έχει αύριο εθνικές εκλογές για την εκλογή νέας κυβέρνησης), ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρόεδροι οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Αζερμπαιτζάν.



Στον χαιρετισμό της κατά την τελετή εγκαινίων η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία του του ICGB καθότι, όπως είπε, εξυπηρετεί τους στόχους ενεργειακής ασφαλείας όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα όλης της Ευρώπης. Ο αγωγός αυτός, υπογράμμισε η Ουρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προσφέρει την πολυπόθητη ενεργειακή ελευθερία στην Βουλγαρία η οποία πριν λίγους μήνες είχε το θάρρος να απαρνηθεί το Ρωσικό αέριο ενώ τώρα, χάρις στον ICGB, αποκτά την δυνατότητα 100% ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού ICGB ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την σημασία του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καθώς, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η δυνατότητα μεταφοράς αερίου από την Ελλάδα προς τον βορρά, μέσω Βουλγαρίας, προσφέρει την δυνατότητα ενεργειακής τροφοδοσίας σε έναν αριθμό χωρών συμπεριλαμβανομένων της Β. Μακεδονίας, Σερβίας, Ρουμανίας , Ουγγαρίας και Μολδαβίας. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την μέχρι σήμερα στενή και πετυχημένη συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα η οποία επιτρέπει την σύμπλευση και ευθυγράμμιση των δυο χωρών σε μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα όπως αυτό του ελέγχου των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Η εμπορική λειτουργία του αγωγού, συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να αποσυμφορηθεί η περιφερειακή αγορά κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά την διαμόρφωση των τιμών σε μια χρονική περίοδο, καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα, όπου οι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερη ενέργεια.

Όπως ανέφεραν οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης αλλά και του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, η σημασία του ICGB είναι πολύ μεγαλύτερη του μεγέθους του καθ’ ότι αποτελεί την αρχή του Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου (Vertical Corridor) που ξεκινά από την Ελλάδα και μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει αύριο στην Αυστρία. Το γεωγραφικό αποτύπωμα του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού κινείται σε μια διαδρομή 182 χλμ. μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγκόρα στην Βουλγαρία ενώ έχει χωρητικότητα 3.0 δισεκ. κυβ. μέτρων τον χρόνο που μπορεί να αυξηθεί εύκολα στα 5.0 δις κ. μ. ώστε να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στα αμέσως επόμενα χρόνια.