Η Ευρώπη Ανασυντάσσεται: Μετά την Ελλάδα, Νέα Πρόταση της Γαλλίας για το Φ. Αέριο

Η Ευρώπη Ανασυντάσσεται: Μετά την Ελλάδα, Νέα Πρόταση της Γαλλίας για το Φ. Αέριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 28 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:00

Νέα υποχώρηση της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας είχαμε για σήμερα, Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, καθώς διαμορφώθηκε στα 358,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 372,52 ευρώ την Τρίτη, καταγράφοντας ποσοστιαία πτώση 4%. Οι ΑΠΕ κυριάρχησαν εκ νέου στο ενεργειακό μείγμα, με μερίδιο 33,4%, για να ακολουθήσουν το φυσικό αέριο με 30,9%, οι εισαγωγές μ 18,1% και ο λιγνίτης με μερίδιο 7,2%

Σημαντικό ρόλο στη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρισμού το τελευταίο διάστημα, έχει παίξει η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής των futures φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς TTF της Ολλανδίας.  

Οι τιμές του ορυκτού υποχώρησαν χάρη στο γεγονός ότι προχωρά πολύ ικανοποιητικά η πλήρωση των αποθηκών αερίου στην Ευρώπη, εν όψει του χειμώνα, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια αν και χθες, Τρίτη, διόρθωσαν ανοδικά και έκλεισαν στα 186,099 ευρώ ανά μεγαβατώρα για παραδόσεις Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αυτή την περίοδο που η Γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, κανείς δεν μπορεί να προσβλέπει με βεβαιότητα σε μια πιο μόνιμη διόρθωση των τιμών. Αντιθέτως, η παραδοχή ότι οι αγορές εμφορούνται από ιδιαίτερη νευρικότητα, θα ήταν μια πολύ πιο εύλογη θεώρηση των πραγμάτων. Έτσι, η μία μετά την άλλη, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., αναλαμβάνουν, με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα, πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλίσουν καλύτερους όρους προμήθειας του αερίου και σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που υπαγόρευσε η κρίση του τελευταίου έτους και οι «ανάγκες» της αγοράς.

Έτσι, είχαμε την νέα ελληνική πρωτοβουλία, που εκδηλώθηκε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να αποστέλλει επιστολή, με παραλήπτες τον Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και  την Κάντρι Σίμσον, Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, με παράλληλη επιβολή ειδικού τέλους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το αέριο που χρησιμοποιούν στην ηλεκτροπαραγωγή.

Από την πλευρά της, η Γαλλία προτείνει να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί το ακραίο κόστος της ενέργειας, κατά τα πρότυπα του πλαφόν που εφαρμόζουν οι χώρες της Ιβηρικής από το καλοκαίρι, την ώρα που οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσουν οσονούπω, για την τύχη των προτάσεων της Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες, να μοιάζουν επιδεκτικές στις απόψεις ορισμένων χωρών για ακόμη πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγορά αερίου.  

Η Επιτροπή έχει προτείνει ένα πλέγμα έκτακτων μέτρων για τη χειραγώγηση των υψηλών τιμών στην ενέργεια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η υποχρεωτική φορολόγηση των λεγόμενων “απροσδόκητων κερδών” για το σύνολο των εταιρειών ενέργειας στην Ε.Ε.

Η γαλλική πρόταση προσθέτει στην εξίσωση των πιθανών λύσεων του προβλήματος την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου που θα εφαρμοζόταν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής που δεν θα αφορά, όμως, μόνο την περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με αέριο. Ακόμη, το Παρίσι θα επιθυμούσε να δει τους εταίρους της χώρας στην Ε.Ε. να μειώνουν τις τιμές του ορυκτού καυσίμου που προμηθεύονται από τους αγωγούς μταφοράς από την Ρωσία και να διαπραγματευτούν, αντιθέτως, με άλλους προμηθευτές, όπως η Νορβηγία και η Αλγερία προκειμένου να συμπιέσουν τις τιμές. 

Θυμίζουμε ότι η τελική τιμή του ηλεκτρισμού διαμορφώνεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που μπαίνει στο σύστημα και είναι κατά κανόνα, μια μονάδα φυσικού αερίου. Υπ΄αυτή την έννοια, ένα “ψαλίδι” στο κόστος του ηλεκτρισμού που παράγεται με φυσικό αέριο μπορεί να μειώσει και την τιμή της κιλοβατώρας, αποζημιώντας, βέβαια τις μονάδες φυσικού αερίου για τη ζημία που θα υπόκεινται.

«Ένας μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι επί του παρόντος το πιο αποτελεσματικό και το φθηνότερο μέτρο για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη», σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.