Εξασφαλισμένη Τροφοδοσία για 5 Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής να Γυρίσουν σε Ντίζελ

Εξασφαλισμένη Τροφοδοσία για 5 Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής να Γυρίσουν σε Ντίζελ
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 27 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:26

Περίπου 500.000 κυβικά μέτρα ντίζελ κίνησης  θα πρέπει να διασφαλίσουν τα ελληνικά διυλιστήρια για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2021-Μαρτίου 2022 προκειμένου να λειτουργήσουν οι  πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες  θα σταματήσουν να καίνε φυσικό αέριο στην περίπτωση μιας πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου. Αλλά για να καλύψει η παραγωγή των δύο ελληνικών διυλιστηρίων (δηλαδή των ΕΛΠΕ και της Motor Oil) τις συγκεκριμένες ανάγκες απαιτείται καλός συντονισμός στα logistics των αποθηκών καθώς και στις μεταφορές προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αερίου, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να το γυρίσουν σε ντίζελ

και να δουλέψουν με αυτό το καύσιμο συνεχόμενα για διάστημα 150 ημερών.

Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής των ΔΕΗ, Elpedison και Ήρων, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν τις μονάδες του και με ντίζελ (μονάδες Κομοτηνής και Λαύριο IV της ΔΕΗ, EΝΘΕΣ και Θίσβης της Elpedison και μία ανοιχτού κύκλου της Ήρων) πρέπει να ξεκινήσουν ήδη να διατηρούν αποθέματα, όπως είχε προκύψει προ ημερών από  τηλε-διάσκεψη υπό τη Γενική Γραμμετέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εταιρειών (εκπρόσωποι των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ). Στόχος να αποφευχθούν προβλήματα στην εσωτερική αγορά καυσίμων από την διάθεση των διαθέσιμων βυτιοφόρων κατά προτεραιότητα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όταν το σύστημα κηρυχθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.  

 

Οι παλαιότερες σκέψεις για λειτουργία των μονάδων με ντίζελ ορισμένες ώρες ανά μήνα, ώστε να ενισχυθεί η μείωση της κατανάλωσης αερίου, τελικά δεν προχώρησαν, καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί παρέθεσαν σειρά προβλημάτων που θεωρούν αξεπέραστα. Γι΄ αυτό χρήση του  εναλλακτικού καυσίμου θα γίνει μόνο μετά από διαταραχή στις εισαγωγές αερίου και έπειτα από σχετική απόφαση της ΡΑΕ, όταν και αν κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση συναγερμού 3. Βέβαια, ο Ρυθμιστής της αγοράς θα  μπορεί να ζητήσει από τους ηλεκτροπαραγωγούς να «γυρίσουν» τις μονάδες δοκιμαστικά για ορισμένες ώρες σε ντίζελ, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι τεχνικά έτοιμες για να λειτουργήσουν με άλλο καύσιμο.  

Οι ηλεκτροπαραγωγοί των μονάδων φυσικού αερίου που θα κάνουν χρήση ντίζελ θα πρέπει βάσει του σχεδίου προληπτικής δράσης της ΡΑΕ από 1ης Νοεμβρίου να αυξήσουν τα αποθέματα ασφαλείας σε 20 ημέρες από πέντε. Η ισοδύναμη συνολική ποσότητα του αποθέματος εναλλακτικού καυσίμου αντιστοιχεί σε περίπου 0,9 TWh φυσικού αερίου. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Ηρων διαβεβαιώνουν ότι έως τότε θα έχουν συμμορφωθεί πλήρως. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη τεστάρει τη λειτουργία των μονάδων με ντίζελ.  

Παράλληλα, οι εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, Προμηθέας Gas, Εlpedison, Mytilineos, ΔΕΗ και Ήρων) ξεκίνησαν να εγκαθιστούν  ποσότητες αποθεμάτων ασφαλείας σε αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Βάσει του προληπτικού σχεδίου της ΡΑΕ είναι υποχρεωμένες έως την 1η Νοεμβρίου να έχουν εγκαταστήσει συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου 1,14 TWh.

Επίσης, εντός του Οκτωβρίου οι ηλεκτροπαραγωγοί που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου, που δεν έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο θα πρέπει να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα του ΔΕΣΦΑ αποθέματα ασφαλείας στο νέο FSU της Ρεβυθούσας για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.