Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 έχει φτάσει ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg υπολογίζουν πλέον τις πιθανότητες συμπλήρωσης δύο συνεχόμενων τριμήνων αρνητικής ανάπτυξης στο 80% τους επόμενους 12 μήνες, από 60% που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης αλλά και μία από εκείνες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στη μείωση των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία, είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από το τρέχον τρίμηνο. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας, έπειτα από τη μείωση των ροών φυσικού αερίου στην περιοχή από τη Ρωσία, διότι ήδη αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό πληθωρισμό και άλλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η δραστηριότητα στον επιχειρηματικό τομέα συρρικνώνεται από τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα σημάδια βελτίωσης βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 9,6% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατά την τελευταία συνεδρίασή τους αυτόν τον μήνα προέβλεψαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη αλλά δεν θα συρρικνωθεί, όμως τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην περιοχή. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της αποδίδουν τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στην αποφασιστικότητά τους να περιορίσουν το ράλι των τιμών, όμως οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο χρόνος για τέτοιες κινήσεις τελειώνει. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg διαβλέπουν τώρα πως η ΕΚΤ θα διακόψει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Ομως εκτιμούν ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι περίμεναν, στο 2%, έως τον Φεβρουάριο. Τουλάχιστον ένας στους δύο περιμένει αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο.

Ο προϊστάμενος οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα ήταν «κατάλληλη», ενώ άφησε να φανεί ότι τα επόμενα βήματα της τράπεζας ενδεχομένως να είναι μικρότερα. Αλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν, τέλος, στο Bloomberg ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μετά την τελευταία απόφαση.

*Από kathimerini.gr