“Είναι η Εξοικονόμηση Ηλίθιε…”

Νομίζω δεν χρειάζεται μετάφραση ο παραφρασμένος τίτλος. Σήμερα, οι λαοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν με αγωνία να δουν αν θα έχουν θετική επίπτωση τα μέτρα που ελήφθησαν, ή πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να συγκρατηθεί ο ξέφρενος καλπασμός των τιμών της ενέργειας που βαθαίνει την κρίση και εξαλείφει, αργά αλλά σταθερά, τα οφέλη από την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εθνών, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η αγωνία είναι ειλικρινής και αφορά ολοένα και περισσότερους πολίτες, καθώς είναι φανερό σε όλους πως η Ευρώπη φτωχοποιείται. Δυστυχώς, στα θεσμικά προβλήματα και τις νομοθετικές και πολιτικές αγκυλώσεις των Βρυξελλών που διευρύνουν το χάσμα, πρέπει να προστεθεί και ο ιδιότυπος εφησυχασμός και αναποφασιστικότητα ορισμένων κυβερνήσεων, όπως λόγου χάρη η ελληνική, να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο στρατηγικά πρακτικών μέτρων στήριξης, πλην των επιδοτήσεων που έχουν ημερομηνία λήξης.  

energia.gr
Τρι, 20 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:00

 

Για παράδειγμα, η ενεργειακή εξοικονόμηση συνιστά μια υπόσχεση των Βρυξελλών και των εθνικών κυβερνήσεων, ως βασικό ανάχωμα στην εξάπλωση της κρίσης. Στην Ελλάδα αυτό το πλέγμα δράσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ή για να το θέσουμε διαφορετικά, μπορεί να εφαρμοστεί «κουτσό», και αυτό επειδή λείπει ένα βασικό εξάρτημα για να τις καταστήσει αποτελεσματικές: η σχεδόν παντελής έλλειψη έξυπνων μετρητών! Το να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα επιδοτήσει όσους μειώσουν την κατανάλωση δίχως να διαθέτει τα εργαλεία για να το εφαρμόσει στην πράξη, δεν οδηγεί πουθενά. Ας το σκεφτούμε για λίγο. Δίχως έξυπνο μετρητή στο σπίτι και στην επιχείρηση, δεν θα μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια ώστε να μπορεί μετά να σχεδιάσει πώς θα την περιορίσει.

Το είπε χθες σαφώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, σε τηλεοπτική εμφάνισή του. Για τους καταναλωτές είναι μη εφαρμόσιμη, σε πολλές περιπτώσεις, η πρωθυπουργική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος, τουτέστιν, αναλόγως με το πόσο θα τη μειώσει ο καταναλωτής, αφού ούτε επαρκές προσωπικό υπάρχει για να κάνει σωστές μετρήσεις σε μηνιαία βάση (σήμερα γίνεται κάθε τετράμηνο), ούτε έχουν γίνει επενδύσεις σε έξυπνούς μετρητές όπως έχει εξαγγελθεί κατ΄επανάληψη (η υπόθεση του σχετικού διαγωνισμού έχει βαλτώσει από τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η όλη διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών μετρητών με ηλεκτρονικούς, ξεκίνησε το 2014. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε εκείνη την περίοδο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών.

Σήμερα, η διοίκηση του Διαχειριστή υπόσχεται ότι θα έχει αντικαταστήσει σταδιακά το σύνολο των συμβατικών μετρητών με έξυπνους, με χρόνο περάτωσης του project, το 2030. Χωρίς έξυπνο μετρητή οι ανά τετράμηνο μετρήσεις από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να βοηθήσουν τον καταναλωτή να γνωρίζει το πόση ενέργεια κατανάλωσε και πότε, ούτε εάν έκανε εξοικονόμηση ή όχι. Ρωτάτε αν υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα; Φυσικά και υπάρχουν. Θα μπορούσε ο ΔΕΔΔΗΕ να δώσει δικαίωμα στους ιδιώτες προμηθευτές, να κάνουν δώρο τον έξυπνο μετρητή στους πελάτες τους, μέσα από μια λίστα πιστοποιημένων κατασκευαστών.  Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, σήμερα στην Ελλάδα, όλες οι κατοικίες θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει μετρητές. Οι έξυπνοι μετρητές  αλλάζει εκ βάθρων τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλουν σε μια ολόκληρη σειρά ωφελειών για τον καταναλωτή, την οικονομία και τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς εξαλείφουν το φαινόμενο των ρευματοκλοπών.  

Με τον έξυπνο μετρητή στο σπίτι μας, θα μπορούμε να διαθέτουμε  διαφορετική τιμολόγηση στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος, όταν για παράδειγμα, σήμερα έχουμε μόνο τη δυνατότητα της χαμηλής νυχτερινής χρέωσης, με ξεχωριστό μετρητή. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα φορτία κατά τις ώρες αιχμής, κάτι που θα διευκολύνει την ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και θα ωφελήσει τη λειτουργία του δικτύου στο σύνολό του. Ακόμη, θα καταργηθούν οι λογαριασμοί «έναντι», ενώ διακοπές στην ηλεκτροδότηση και επανασυνδέσεις στο δίκτυο, όπως άλλωστε βκαι οι μετρήσεις της κατανάλωσης θα πραγματοποιούνται εξ΄ αποστάσεως.

Και γεννάται αυθόρμητα το ερώτημα: Γιατί κωλλυσιεργούμε και έχουμε μείνει με τους ηλεκτρομηχανολογικούς μετρητές, όταν, για παράδειγμα, στην γειτονική μας Ιταλία οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν πραγματικότητα εδώ και 15-20 χρόνια. Στην Ελλάδα αναζητούμε ακόμη, μια πειστική απάντηση… Μήπως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κάποια να μας δώσει;