Γιατί το Ιράν Eμπλουτίζει Oυράνιο

Εξυπηρετεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στρατιωτικούς σκοπούς; Στην έκθεσή της, που παρουσιάστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο πέρα από τα όρια που συμφωνήθηκαν το 2015. Τον Αύγουστο το ιρανικό απόθεμα ήταν περίπου 3.940 κιλά, δηλαδή 19 φορές πάνω από το συμβατικό όριο.  Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας είπε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι «το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα είναι αποκλειστικά ειρηνικό». Σε άλλη έκθεση, η Υπηρεσία εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση του Ιράν να αφαιρέσει 27 κάμερες παρακολούθησης που είχαν εγκατασταθεί, ώστε να επιτρέπουν στους επιθεωρητές του οργανισμού να παρακολουθούν τις πυρηνικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Βιέννη, δεδομένης της προόδου του στον εμπλουτισμό ουρανίου, το Ιράν πιθανότατα 

energia.gr
Πεμ, 15 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:48
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

θα χρειαστεί «τρεις έως τέσσερις εβδομάδες» για να φτάσει την ποσότητα που απαιτείται για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο που διαθέτει μπορεί να είναι αρκετό για να φτιάξει μια βόμβα, λέει ο Ιρανός πολιτικός επιστήμονας Μαχαμαντμπάγκερ Φόροου από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων και Περιφερειακών Μελετών στο Αμβούργο. «Αλλά αρκεί για την κατασκευή μιας βόμβας, όχι μιας σειράς βομβών. Απ' αυτή την άποψη, μια μόνο βόμβα δεν έχει νόημα στρατιωτικά...» δήλωσε ο Μαχαμαντμπάγκερ Φόροου στην DW και συμπλήρωσε πως εκτός αυτού το Ιράν δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή την τεχνολογία που απαιτείται για να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα.

Γιατί όμως τότε το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε τέτοιο βαθμό; Η κυβέρνηση στην Τεχεράνη ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δημιουργία πολιτικής πίεσης, λέει ο Φόροου. Από ιρανική σκοπιά, οι διεθνείς συμφωνίες είναι πλέον ξεπερασμένες, από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία το 2018. «Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι κατά κύριο λόγο ένα μέσο ώστε να πειστούν οι ΗΠΑ και άλλοι παράγοντες να υπογράψουν τη συμφωνία που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης τώρα στη Βιέννη».

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ίσως οι Δημοκρατικοί χάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Σ' αυτή την περίπτωση, η υπογραφή της συμφωνίας είναι μάλλον απίθανη. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το Ιράν ασκεί πίεση» δήλωσε ο ειδικός. Στην Τεχεράνη είναι πολύ σημαντικό να πάψουν να ισχύουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν.

Ωστόσο, όπως λέει ο πολιτικός επιστήμονας Όλιβερ Μάγερ από το Ινστιτούτο του Αμβούργου για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφάλεια, «οι δυνατότητες ελέγχου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι περιορισμένες και για τον λόγο αυτό ζητά επιπρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και είναι σημαντικό να διευκρινιστούν γρήγορα».

Deutsche Welle, Ναυτεμπορική

Διαβάστε ακόμα