Ευρώπη: Η Βαριά Βιομηχανία Κατεβάζει Διακόπτες για να Αντιμετωπίσει την Ενεργειακή Κρίση

Ευρώπη: Η Βαριά Βιομηχανία Κατεβάζει Διακόπτες για να Αντιμετωπίσει την Ενεργειακή Κρίση
Του Νίκου Παλαμήδη
Δευ, 12 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:19

Η απόφαση της Ρωσίας αυτόν τον μήνα να διακόψει επ' αόριστον τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έχει εντείνει τις ανησυχίες για τους κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη για έλλειψη ενέργειας τον χειμώνα που έρχεται. Την ίδια, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση από πελάτες που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο λειτουργικό κόστος. Ήδη ορισμένοι από τους

μεγαλύτερους χρήστες ενέργειας της Ευρώπης, από εταιρείες χάλυβα έως χημικές εταιρείες, εντείνουν τις περικοπές παραγωγήςεν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι αυξανόμενες τιμές και η ασθενής ζήτηση μειώνουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Σύμφωνα με τους FT,  αρκετές χαλυβουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, της ArcelorMittal, έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες σχέδια για αδράνεια ορισμένων από τις υψικάμινους τους από τα τέλη αυτού του μήνα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις της ArcelorMittal προειδοποίησαν ότι το υψηλό κόστος ασκούσε «βαριά πίεση» στην ανταγωνιστικότητά της. Στην Ισπανία, η Ferroglobe έκλεισε προσωρινά δύο φούρνους.

Ο Μάιλς Ρόμπερτς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συσκευασίας DS Smith, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τον περιορισμό της ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. «Περιμένουμε ότι θα υπάρξει δελτίο σε όλη την Ευρώπη, γι' αυτό προετοιμαζόμαστε. Μπορεί να μην συμβεί, αλλά πρέπει να το σχεδιάσουμε τώρα», είπε στους Financial Times.

Η εταιρεία, η οποία βασίζεται στο φυσικό αέριο για έως και το 70% της ενεργειακής της κατανάλωσης, καταπολεμά τις υψηλές τιμές μέσω αντιστάθμισης κινδύνου, διαφοροποιώντας τη χρήση της ενέργειας και μειώνοντας την κατανάλωση.

Επίσης οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρότειναν την Παρασκευή έναν απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς ενέργειας που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο Christian Kullmann, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Evonik, μιας εταιρείας εξειδικευμένων χημικών με έδρα το Έσσεν, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει σε λειτουργία τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της.

«Ανησυχώ για μια απότομη ύφεση τον χειμώνα. . . Θα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς», είπε. Οι κατασκευαστές, πρόσθεσε, αντιμετώπισαν «μια οξεία κρίση τιμών». «Δεν έχουμε ακόμη κρίση εφοδιασμού, αλλά υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια».

Η Evonik αντικαθιστά έως και 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου στις οικιακές εγκαταστάσεις της με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου. Συνεχίζει επίσης τη λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Από την πλευρά του, ο όμιλος χημικών προϊόντων BASF ανακοίνωσε ότι έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου από τον Μάρτιο, μεταξύ άλλων με τη μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το πετρέλαιο όπου είναι δυνατόν. Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωση ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί το μεγάλο εργοστάσιό της στο Ludwigshafen με μειωμένη χωρητικότητα εάν η παροχή φυσικού αερίου δεν πέσει κάτω από «περίπου το 50 τοις εκατό της μέγιστης ζήτησης φυσικού αερίου».

Ο Stefan Borgas, διευθύνων σύμβουλος της RHI Magnesita, κατασκευάστριας πυρίμαχων προϊόντων στον κατάλογο FTSE 250 — ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά που χρησιμοποιούνται σε επενδύσεις που συνήθως βρίσκονται σε χαλυβουργεία — που λειτουργεί τέσσερα εργοστάσια στη Γερμανία, δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει «δομικό μειονέκτημα στο ενεργειακό κόστος» σε σύγκριση με στον υπόλοιπο κόσμο λόγω του πολέμου της Ουκρανίας καθώς και της «δομικής έλλειψης επενδύσεων στην ενέργεια τα τελευταία 25 χρόνια».

Παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για επιδότηση του ενεργειακού εφοδιασμού, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το εύρος και το κόστος της στήριξης. Ο Steve Hammell, οικονομικός διευθυντής της Sheffield Forgemasters, δήλωσε ότι ανησυχεί για το επιβολή δελτίου.

«Το δελτίο είναι ένας κίνδυνος για εμάς που πρέπει να προσέξουμε», είπε, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία κρατικοποιήθηκε από την κυβέρνηση πέρυσι. Η Σέφιλντ, η οποία κατασκευάζει σφυρηλάτηση και χύτευση για τα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια, είχε ζητήσει εξαίρεση από το δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας ως προληπτικό μέτρο λόγω του έργου της στην άμυνα, είπε ο Χάμελ. Η εταιρεία έχει εφαρμόσει μέτρα ενεργειακής απόδοσης στο χώρο της στο Γιορκσάιρ.

Ο Roberts της DS Smith είπε ότι η εταιρεία επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 15 τοις εκατό - για να πετύχει τον στόχο μείωσης της ΕΕ. «Αυτό είναι καθαρά εταιρικό ζήτημα, λέμε ότι πιστεύουμε ότι είναι σωστό κάθε τμήμα της επιχείρησής μας να λειτουργεί για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν το ζητά είναι λίγο άσχετο».