ΕΕ: Διαφωνεί η Τσεχική Προεδρία με την Πρόταση της Κομισιόν για Επιβολή Πλαφόν στο Ρωσικό Αέριο

ΕΕ: Διαφωνεί η Τσεχική Προεδρία με την Πρόταση της Κομισιόν για Επιβολή Πλαφόν στο Ρωσικό Αέριο
του Δημήτρη Φάρου
Πεμ, 8 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:18

Μπορεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου (βλ.εδώ), ωστόσο αυτό φαίνεται να μην βρίσκει σύμφωνες όλες τις χώρες-μέλη. Σύμφωνα με το Reuters, Τσέχος υπουργός είπε ότι η πρόταση πρέπει να αφαιρεθεί 

από την ημερήσια διάταξη της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, αύριο Παρασκευή, μολονότι η κυβέρνησή του, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, πίεσε για να πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόσεφ Σικέλα, δήλωσε, σύμφωνα με το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK ότι η πρόταση της Κομισιόν, που προανήγγειλε την Τετάρτη η φον ντερ Λάιεν δεν είναι εποικοδομητική: «Δεν πρόκειται για μία εποικοδομητική πρόταση, κατά τη γνώμη μου. Είναι περισσότερο ένας άλλος τρόπος για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία παρά μια πραγματική λύση στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».

Ας σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο, περίπου 70.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στην Πράγα κατά της κυβέρνησης της Τσεχίας, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, που ήταν ακροδεξιές και άλλες ακραίες πολιτικές ομάδες, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσαν ότι η κεντροευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να είναι ουδέτερη στρατιωτικά και να εξασφαλίσει απευθείας συμβόλαια με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχει γίνει πιο οξεία αφού η ρωσική Gazprom ανέστειλε πλήρως την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία, αφ’ ότου ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε διαρροή λαδιού σε τουρμπίνα κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί αέριο ως όπλο για να διασπάσει το ευρωπαϊκό μέτωπο των κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις της Γερμανίας και της Δύσης ευθύνονται για τη μη λειτουργία του αγωγού και ότι η Ουκρανία και η Πολωνία αποφάσισαν μόνες τους να κλείσουν άλλες διαδρομές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κάλεσε τη Γερμανία να επιστρέψει έναν στρόβιλο για τον σταθμό συμπίεσης του αγωγού Portovaya που θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξαναρχίσει την άντληση φυσικού αερίου.

Η Eurelectric ζητά να διατεθούν έκτακτες πιστώσεις σε εταιρείες ενέργειας με πρόβλημα ρευστότητας

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών αναγκάζει τις εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή και τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν δισεκατομμύρια για τη στήριξη που θα αποτρέψει τους καταναλωτές από τον αντίκτυπο. Περίπου η μισή παραγωγή αλουμινίου και ψευδαργύρου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε μια βιομηχανική ένωση την Τετάρτη και κάλεσε την ΕΕ να μειώσει το ενεργειακό κόστος ώστε να αποτραπεί το μόνιμο κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής μετάλλων.

Η Eurelectric, το όργανο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να παράσχουν έκτακτη πίστωση σε ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν πίεση ρευστότητας λόγω των αυξανόμενων αναγκών σε εξασφαλίσεις καθώς αυξάνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση ξοδεύει 65 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις εκτοξευόμενες τιμές, μια έρευνα έδειξε ότι περισσότερο από το 90% των μεσαίων εταιρειών θεωρούν την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών ως σημαντική ή υπαρξιακή απειλή για την επιβίωσή τους.