Το Στοίχημα της Εξοικονόμησης Ενέργειας

Αναμφίβολα η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους 12 μήνες είναι η χειρότερη που έχει ξεσπάσει από το 1973 όταν η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ επλήγησαν από το embargo του OPEC. Τότε η τιμή του πετρελαίου πενταπλασιάστηκε μέσα σε δύο μήνες και έκτοτε παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμιο οικονομία, που για πολλά χρόνια παρέμεινε σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού. Σήμερα τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα με την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού να έχουν ανατιμηθεί πολλαπλά το τελευταίο διάστημα και την τιμή του πετρελαίου να κινείται πάνω από τα $100 το βαρέλι, που είναι μια πολύ υψηλή τιμή. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η παρούσα κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα

energia.gr
Πεμ, 1 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:43

και οι υψηλές ενεργειακές τιμές είναι εδώ για να μείνουν. Άρα τίθεται θέμα ενεργειακής επιβίωσης των καταναλωτών και άμεσης λήψης μέτρων προς αποφυγή του επερχόμενου κύματος ενεργειακής φτώχειας.

Ναι μεν η κυβέρνηση, όπως και άλλες στην Ευρώπη, μεριμνούν για την διατήρηση των τιμών καταναλωτή σε λογικά επίπεδα μέσω μαζικών επιδοτήσεων αλλά υπάρχει ένα όριο στις οικονομικές ενισχύσεις πέρα του οποίου θα κινδυνεύσει με εκτροχιασμό η οικονομία της χώρας. Για αυτό θα πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να ενθαρρυνθεί η εξοικονόμηση ενέργειας σε πολλαπλά επίπεδα.

Και αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων και δήμων με την κυβέρνηση να καταστρώνει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης δίνοντας τις απαραίτητες στρατηγικές κατευθύνσεις. Ο κάθε καταναλωτής, το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τον τρόπο που χρησιμοποιούν ενέργεια. Υπάρχουν πολλά περιθώρια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας με άμεσα και θετικά αποτελέσματα στο κόστος αγοράς ενέργειας. Η κυβέρνηση, πέρα από τα τρέχοντα προγράμματα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας, οφείλει να μελετήσει και να ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό ένα εθνικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας δίδοντας πρακτικές οδηγίες και κατευθύνσεις σε όλους τους πολίτες.