Η Ε.Ε. Αναζητά Τρόπους Εξόδου από την Ενεργειακή Μέγγενη- Κοντά στα 700 Ευρώ /ΜW η Χονδρική Ρεύματος στην Ελλάδα

Η Ε.Ε. Αναζητά Τρόπους Εξόδου από την Ενεργειακή Μέγγενη- Κοντά στα 700 Ευρώ /ΜW η Χονδρική Ρεύματος στην Ελλάδα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 31 Αυγούστου 2022 - 12:00

O πανικός που επικράτησε στις αγορές την περασμένη εβδομάδα και η δήλωση-προειδοποίηση του Ντμίτρι Μενβέντεφ, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σκαρφαλώσουν στα 5.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν από το τέλος του χρόνου, έστειλαν τα futures αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF πάνω από τα 339 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Τα τελευταία 24ωρα η αγορά επέστρεψε σε πιο «ήρεμα» νερά με τις τιμές του αερίου να κινούνται σε όρια διακύμανσης 270-284  ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, κανείς δεν εφησυχάζει. Οι ανατροπές από πέρυσι το καλοκαίρι είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην Ε.Ε. αναζητούν απελπισμένα λύσεις για να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα των αγορών. Πρόσφατα έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για ευθεία παρέμβαση στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και από χώρες που αρνούνταν σταθερά οιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος που ίσχυε (Γερμανία- Αυστρία). Έτσι, μετά τον καγκελάριο της Αυστρίας, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ότι το Βερολίνο εξετάζει μια πιθανή επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας.

Η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή από την χρηματιστηριακή τιμή στην ολλανδική πλατφόρμα ΤΤF, όπως έκαναν οι Ισπανία και Πορτογαλία είναι το ευκταίο. Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα με την οποία θα καλυφθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης του μέτρου.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, στην Ελλάδα, η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας εκτοξεύτηκε στα 697,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αναγορεύοντας τη χώρα σε πρωταθλήτρια ακρίβειας, για σήμερα Τετάρτη, 31 Αυγούστου, προκαλώντας εύλογη απορία σε όλους, καθώς οι τιμές του αερίου σημειώνουν ισχυρή πτώση.

Όπως εξηγούν, όμως, οι αναλυτές της αγοράς, η τιμολόγηση του αερίου στη χώρα μας υπολογίζεται βάση του μέσου όρου του προηγούμενου μήνα και όχι της τρέχουσας τιμής των futures στο TTF, που σημαίνει ότι καθυστερεί να αποτυπωθεί η πτώση  στη χονδρεμπορικής τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι ένα μέρος των όσων συμβαίνουν στο τέλος Αυγούστου, εκεί έξω, στην Ευρώπη, που αφέθηκε να εξαρτάται κατά κόρον από την ρωσική ενέργεια.