Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες το ομολόγησαν έστω και εμμέσως. Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας γύρισαν μπούμερανγκ με θύματα όμως όχι αυτούς -τουλάχιστον ακόμα- αλλά τους ίδιους τους πολίτες. Στην Γερμανία επικρατεί εντονότατη αναταραχή με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς να είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο και την κυβέρνησή του να καταφεύγει σε πρωτοφανείς λύσεις

μετά την αποτυχία του να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου. Μερικά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι η επιβολή πλαφόν στους θερμοστάτες στη δημόσια διοίκηση και η κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια. Τα καταστήματα δεν θα μπορούν να έχουν ανοικτές τις πόρτες τους, ο νυκτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν! Το βράδυ δηλαδή θα επικρατεί συσκότιση.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «την μεγάλη ανατροπή» που σηματοδοτεί η φετινή επιστροφή από τις θερινές διακοπές, με «το τέλος της αφθονίας» και «της ανεμελιάς». «Είναι εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα, μερικές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι τύχει. Ας μην υποκύπτουμε σ' αυτούς τους πειρασμούς, είναι ο πειρασμός της δημαγωγίας. Ανθούν σήμερα σε όλες τις δημοκρατίες, σε ένα περίπλοκο κόσμο που φοβίζει. Μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται γοητευτικό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν (...), όμως πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε και να θέτουμε το ερώτημα αν είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο», πρόσθεσε με νόημα ο Μακρόν. Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν είχε παραδεχθεί ότι η Γαλλία δεν μπορεί να διατηρήσει για πάντα, μέσω επιχορηγήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. Η δε Ιταλία ζει σε προεκλογικούς ρυθμούς εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 25ης Σεπτεμβρίου με τον δεξιό συνασπισμό υπό την Τζόρτζια Μελόνι να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, ουδείς γνωρίζει τι θα ακολουθήσει, καθώς η Μελόνι είναι γνωστή για τις υπερσυντηρητικές θέσεις της αλλά και των ευρωσκεπτικισμό της. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι η διακυβέρνησή της δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτή του Μάριο Ντράγκι, ενώ η περίφημη γαλλο-ιταλική φιλία θα δοκιμασθεί, αν εν τέλει δεν καταρρεύσει εντελώς.

Στην Γηραιά Αλβιώνα μετά την παραίτηση Τζόνσον όλοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Πρωθυπουργού. Στις δημοσκοπήσεις, η επικρατέστερη για την ηγεσία είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, που ήδη έχει μείνει αξέχαστη στο ελληνικό κοινό για το Tweet της που μπέρδεψε τον Νίκο Δένδια με τον τραγουδιστή Νίκο Βέρτη! Και παρ ότι προηγείται έναντι του αντιπάλου της πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο αγαπημένος στις καρδίες των ψηφοφόρων παραμένει ο Μπόρις Τζόνσον. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου Πρωθυπουργού θα είναι η προώθηση του πακέτου 100δισ., λιρών για την προστασία των βρετανικών νοικοκυριών από τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Scottish Power Κιθ Άντερσον πρότεινε στον Υπουργό Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ το πάγωμα του πλαφόν χρεώσεων για την ενέργεια που καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό σε περίπου 2.000 λίρες το χρόνο για μια διετία. Αυτή τη στιγμή το όριο χρεώσεων ανά κιλοβατώρα διαμορφώνει τη μέση ετήσια χρέωση για μια τυπική κατανάλωση ενέργειας από ένα νοικοκυριό σε 1.971 λίρες το χρόνο. Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από μια τυπική ετήσια χρέωση πριν από μόλις 18 μήνες. Το δε κόστος για τις επιχειρήσεις ενέργειας θα αποπληρωθεί σταδιακά από τους φορολογούμενους είτε μέσω κρατικού δανεισμού και υψηλότερων φόρων, είτε μέσω των λογαριασμών ενέργειας σε βάθος 10-15 ετών - ή με συνδυασμό των δύο επιλογών.

Κοντολογίς, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι αυτοί που θα πληρώσουν τον λογαριασμό των δικών τους αστοχιών και σφαλμάτων είναι για μια ακόμη φορά οι πολίτες. Τους οποίους δεν ενημέρωσαν σωστά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε για τους λόγους που αυτός προεκλήθη και πολύ περισσότερο για το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν. Τώρα όμως τους ζητούν και τα ρέστα!