Μόλις 34 είναι τα έργα (συνολικής ισχύος 954  MW) που θα συμμετέχουν τελικά στον επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ προκειμένου να …κλειδώσουν ταρίφα. Αυτό προκύπτει από τον προσωρινό κατάλογο των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα ανταγωνιστούν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της 6ης Σεπτεμβρίου. Κοινή διαπίστωση της αγοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο αριθμός των ενδιαφερόμενων είναι περιορισμένος, με δεδομένο ότι το επίπεδο ανταγωνισμού έχει καθορισθεί στο 80%.  Άρα από τη 

συγκεκριμένη δημοπρασία, υπό το νέο σχήμα, εκτιμάται ότι θα «περάσουν» έργα συνολικής ισχύος περίπου 530 MW, όταν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δηλώσει ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα «κλειδώσουν» αποζημίωση αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1.000 MW. Οι αιτήσεις των επενδυτών που ενδιαφέρθηκαν ήταν μόνο 35 (η μία τελικά απορρίφθηκε), ισχύος 954 MW, εκ των οποίων για φωτοβολταϊκά πάρκα υποβλήθηκαν 20 ισχύος 597 MW και για αιολικά πάρκα 15 αιτήσεις ισχύος 357 MW. Να σημειωθεί ότι έχει καθοριστεί διαφορετική τιμή εκκίνησης, στα 54 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα) για τα φωτοβολταϊκά και στα 63 ευρώ /MWh για τα αιολικά.

 Όπως αναφέρει στέλεχος του χώρου, η μικρή   συμμετοχή αποδίδεται στα χαμηλά επίπεδα  των τιμών εκκίνησης και για τις δύο τεχνολογίες καθώς  δεν ανταποκρίνονται στα αυξημένα   κόστη των έργων, των οποίων το κόστος εξοπλισμού έχει εκτιναχθεί, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Έτσι, πολλοί ήταν οι  επενδυτές που τελικά αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν, καθώς η χαμηλή λειτουργική ενίσχυση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των έργων.

Η ίδια πηγή σχολιάζει ότι οι τιμές εκκίνησης  δεν αναπροσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα της αγοράς, παρά τις ραγδαίες αυξήσεις στα κόστη του εξοπλισμού και των μεταφορικών. «Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν υποτονική. Με αυτές τις ταρίφες οι επενδύσεις δεν βγαίνουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς φωτοβολταϊκών. 

Μάλιστα, παράγοντας εταιρείας ανάπτυξης αιολικών έργων αναφέρει με έμφαση ότι οι αυξήσεις, μέσα σε ένα εξάμηνο, άγγιξαν το 20% ενώ αντίστοιχες είναι και οι αυξήσεις στα φωτοβολταϊκά, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό,  με τη λειτουργική τιμή ενίσχυσης της μεγαβατώρας στα 54 ευρώ/MWh για τα φωτοβολταϊκά και στα 63 ευρώ /MWh για τα αιολικά.

Ωστόσο, δεν μένει ασχολίαστο από την αγορά το γεγονός ότι δεν είναι πολλά τα αδειοδοτικά ώριμα έργα, τα οποία διαθέτουν οριστικές προσφορές σύνδεσης, ώστε να μπορέσουν να δώσουν το «παρόν» στον διαγωνισμό. Παράλληλα, ωριμάζει και η αγορά των εταιρικών διμερών συμβάσεων PPAs ή η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής μιας μονάδας ΑΠΕ στην αγορά, γεγονός που ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στη μη συμμετοχή των επενδυτών έργων ΑΠΕ στον διαγωνισμό.