Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μετβέντεφ προειδοποίησε την Κυριακή, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σκαρφαλώσουν στα 5.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην αγορά spot πριν από το τέλος του 2022. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσυνδέσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου ώστε να μπορέσει να μειωθεί

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον Πούτιν να αποφασίζει για τους Ευρωπαίους», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Nεχάμερ.

Τα futures αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα αναφοράς TTF κάνουν κύκλους πάνω από τα επίπεδα των 339 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα έχει αγκιστρωθεί στην περιοχή των 450 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό είναι ένα μέρος των όσων συμβαίνουν στο τέλος Αυγούστου, εκεί έξω, στην Ευρώπη, που αφέθηκε να εξαρτάται κατά κόρον από την ρωσική ενέργεια.

Όλοι αναζητούν τις βέλτιστες λύσεις για την έξοδο από τη μέγγενη της πρωτοφανπύς και ιστορικής κρίσης που βιώνουμε. Ορισμένοι εξακολουθούν να πίζουν τα ρέστα τους στην ανανεώσιμη ενέργεια. Όχι δίχως λόγο. Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του Covid-19, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας έπεσε κατακόρυφα. Όλες οι μεγάλες κατηγορίες παραγωγής ενέργειας μειώθηκαν, εκτός από μία. Παρά τη μεγαλύτερη μείωση στην παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η  κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκε κατά 9,7% το 2020, σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό, υποστηρίζουν οι αναλυτές ήταν αξιοσημείωτο, δεδομένων των συνεπειών της πανδημίας στη συνολική ζήτηση ενέργειας.

Οι ενεργειακές τάσεις σε όλες τις κατηγορίες ανέκαμψαν εκ νέου το αμέσως επόμενο έτος, 2021, με τις ΑΠΕ να καθοδηγούν το ράλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διετία 2020- 2021, η παγκόσμια κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 15%.

Ομοίως, την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 12,6%.

Οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Το 2010 ο πλανήτης κατανάλωσε 10,5 exajoules ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ το 2021, αυτό το νούμερο είχε ανέλθει στα 39,9 exajoules! Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση της κατανάλωσης ΑΠΕ κατά 5,1 exajoule, το 2021, κατέγραψε νέο ρεκόρ σε ετήσια βάση και έθεσε νέο ιστορικό υψηλό για την κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας σε διάστημα ενός έτους.

Στην κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αιολική (49,0%) και η ηλιακή (27,2%) αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης. Αν και η κατανάλωση αιολικής ενέργειας διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι της κατανάλωσης ηλιακής ενέργειας, ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσής της για την τελευταία δεκαετία παραμένει υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο της αιολικής ενέργειας.

Ακόμη, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε το 6,8% της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας το 2021.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο, καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας κατά την τελευταία δεκαετία υπερβαίνει κατά πολύ τους αντίστοιχους των δέκα κυριότερων ανταγωνιστών της. Αθροιστικά, οι 10 κορυφαίοι καταναλωτές στον πλανήτη αντιστοιχούν στο 75,9% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2021.

Αλλά και στην Ελλάδα  καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε ποσοστό 36,56% τον περασμένο Ιούλιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όπως αναφέρει σήμερα στο energia.gr η Μάχη Τράτσα (εδώ).

Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί προτού αρχίσουμε να εξάγουμε πρόωρα συμπεράσματα και να πανηγυρίζουμε.  Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία προτού η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορέσει να εξισορροπήσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας.