Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βαλκανικών χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.  Κώστα Σκρέκα, με τον κ. Amos Hochstein, τον ειδικό σύμβουλο για θέματα ενέργειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στη συζήτηση, στην οποία επίσης συμμετείχαν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης και 

η Διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) κυρία Lyndsey Merrill,  έγινε εκτενής αναφορά στον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στον νέο ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων ο οποίος έχει αρχίσει να διαμορφώνεται υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 

Από αριστερά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης, ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ενέργειας του προέδρου Μπάιντεν, Amos Hochstein και ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στην συνάντηση της Παρασκευής

 

Η στήριξη των βαλκανικών χωρών στον ενεργειακό τομέα αποτελεί  το …μεγάλο στοίχημα  στις σχέσεις Αθηνών – Ουάσιγκτον, υπό το πρίσμα και της ανάγκης για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έτσι, διόλου τυχαία δεν ήταν η συνάντηση της Παρασκευής, στην οποία αναλύθηκαν όλες οι δυνατότητες της Ελλάδας να εξάγει ποσότητες φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέδειξε στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τη σημασία του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης καθώς και του διασυνοριακού αγωγού Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία, δύο έργα που άλλωστε είχαν πάντα τη στήριξη των ΗΠΑ. 

Επίσης, ο Υπουργός ανέλυσε το σχέδιο της Κυβέρνησης για προώθηση των ΑΠΕ, με στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ενημέρωσε την αμερικανική αντιπροσωπεία για τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, από την ελληνική Βουλή.

Η ελληνική στρατηγική για την ενεργειακή επάρκεια

Παράλληλα, ο υπουργός ανέπτυξε   την ελληνική στρατηγική για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Στις δράσεις για την αντιμετώπιση πιθανής διακοπής του ρωσικού αερίου αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Μίλησε για τα στάδια συναγερμού,   περιγράφοντας το  επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης, βάσει της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης κατά 15%.

Η ΡΑΕ έχει αναλύσει σε 16 σενάρια επικινδυνότητας, με το σενάριο διακοπής της ροής ρωσικού αερίου να είναι το πλέον κρίσιμο. Οι κινήσεις για να αντιμετωπίσει το σύστημα μια τέτοια κρίση περιλαμβάνουν την αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας, την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, με παράλληλη χρήση εναλλακτικού καυσίμου σε πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου, καθώς και λήψη μέτρων για περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης. Ειδικά στο τελευταίο μέτρο, περιλαμβάνεται εθελοντική μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης στο πλαίσιο της αγοράς εξισορρόπησης.

Ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την πρόεδρο της ΕΕ κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη της βιομηχανίας. Ωστόσο εάν  η συγκεκριμένη πρόταση δεν εγκριθεί, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει και αυτόνομα.  Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα και αναζητά κονδύλια (π.χ. από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων ή από άλλες πηγές) ώστε να λειτουργήσει ένας μηχανισμός για την αποζημίωση της ελληνικής βιομηχανίας για τις περικοπές ρεύματος και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει διάλογος για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.