Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το 2022, σύμφωνα με την SolarPower Europe, γεγονός που είναι πιθανό να αποτελέσει πηγή άμβλυνσης των πιέσεων που δέχονται τα ενεργειακά συστήματα των χωρών-μελών

Όπως αναφέρεται σε νέα έκθεση του οργανισμού, στην Ε.Ε. θα αναπτυχθούν περί τα 39 GW σε επιπλέον ηλιακής ισχύ  πριν από το τέλος του έτους, όγκος που ισοδυναμεί με 4,6 δισεκατομύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου, ή το ισοδύναμο 84 δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Είναι χαρακτηριστικό ότι  4,6 bcm αερίου κοστίζουν σχεδόν 7 δισ. ευρώ.

Η ανάλυση της SolarPower Europe δείχνει ότι η ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη πρόκειται να υπερβεί ακόμη και τις υψηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2022 και να υποστηρίξει την πολιτική της μεταστροφής των χωρών της ηπείρου από το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Έτσι, ύστερα από το ρεκόρ δεκαετίας που επιτεύχθηκε το 2021 με την εγκατάσταση ηλιακής ισχύος 27 GW, το 2022 η χωρητικότητα θα ξεπεράσει τα 39 GW.

«Κάθε μεγαβάτ ενέργειας που παράγεται από ηλιακές ή ευρύτερα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σημαίνει λιγότερη ανάγκη εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία. Η ευρωπαϊκή ηλιακή ενέργεια κινείται όσο πιο γρήγορα γίνεται εν αναμονή ενός δύσκολου χειμώνα» δήλωσε ο Walburga Hemetsberger, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarPower Europe

Από την πλευρά του, ο Dries Acke, Διευθυντής Πολιτικής της SolarPower Europe, δήλωσε: «Για αυτόν τον χειμώνα, και κάθε χειμώνα που ακολουθεί, η Ευρώπη χρειάζεται πλήρη εστίαση και επικέντρωση στην επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μια πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η έλλειψη των απαραίτητων τεχνικών δεξιοτήτων, όπως εγκαταστάτες και προγραμματιστές έργου. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Και ενώ τούτα συμβαίνουν στην Γηραιά ήπειρο, στη γειτονική Τουρκία, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου έλαβε δάνειο 925 εκατ. ευρώ  από την Deutsche Bank για να χρηματοδοτήσει αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στην προσπάθεια που καταβάλει η Άγκυρα  να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Το τριετές δάνειο θα επιτρέψει στην Botas, να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας LNG κατανέμοντάς τις σε  10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αλγερίας και του Κατάρ. Σημειώμουμε ότι το δάνειο είναι εγγυημένο από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ πρόκειται για την πρώτη διεθνή ανάλογη συμφωνία του εγχώριου κρατικού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών, που αφορά σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.