Επιστροφή στην «κανονικότητα» των υψηλών πτήσεων για την τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Αθήνας, που έκανε άλμα πάνω από 22% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και διαμορφώθηκε στα 330,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου. Στα αξιοσημείωτα της ημέρας το γεγονός ότι η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 392,11 γιγαβατώρες (GWh) και ότι το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπραγωγής ανέβηκε στο 12%. Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι τιμές Αγοράς Επόμενης Ημέρας κινούνται στα όρια της στρατόσφαιρας. Ενδεικτικά η χονδρική ρεύματος στην Γαλλία βρίσκεται στα 555,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, της Ιταλίας στα 547,94 ευρώ και της Σλοβακίας στα 466,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

αντίστοιχα πιο υψηλές τιμές χονδρικής από την ελληνική καταγράφει η Γερμανία με 396,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Ρουμανία με 386,72 ευρώ και η Αυστρία με 461,52 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στον αντίποδα βρίσκουμε χώρες όπως η Ισπανία με 138,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Πολωνία με 228,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Βουλγαρία που ακολουθεί κατά πόδας την χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά. Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα επειδή  οι μειωμένες τιμές χονδρικής στην Ελλάδα αποφέρουν υψηλές εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα.

Όπως παρατηρούμε όπου έχει εφαρμοστεί νέος μηχανισμός χονδρικής ρεύματος οι τιμές τείνουν να υποχωρούν σημαντικά, ή τουλάχιστον να συγκρατούνται σε σχετικά λoγικά πλαίσια. Έτσι και στην περίπτωση της Ελλάδας, η εφαρμογή από τις 8 Ιουλίου του νέου μηχανισμού που επιβάλει πλαφόν ανά τεχνολογία στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής, έχει ευεργετικές επιπτώσεις καθώς η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι μια από τις πιο φθηνές στην Ευρώπη.

 

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως με το νέο μηχανισμό, η διαφορά στην τιμή αποζημίωσης διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των καταναλωτών. Συγκριτικά και σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. η ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν η τρίτη πιο ακριβή στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτους, με μέση τιμή 237,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι για την ακριβή χονδρεμπορική αγορά σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης ευθύνονται οι ανησυχίες για μια πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας τους με ρωσικό φυσικό αέριο, παράλληλα με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών (έντονος καύσωνας) που επηρεάζει την παραγωγή των αιολικών έργων αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων.

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα από τα χθεσινά υψηλότερα επίπεδά τους έκλεισαν τα futures φυσικού αερίου στην ολλλανδική πλατφόρμα TTF (155,038 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ενώ στις αγορές πετρελαίου η εικόνα είναι μεικτή. Το Brent κινείται σταθερά στα επίπεδα των 106 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI έχει διολισθήσει στην περιοχή των περίπου 99 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στην ελληνική αγορά, οι τιμές διυλιστηρίου για βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης εξακολουθούν να καταγράφουν πτωτική τροχιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΕΚ, οι τιμές χονδρικής βενζινών για την περιοχή της Αθήνας διαμορφώνονται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, στα 1,637, 123 ευρώ΄ανά κυβικό μέτρο και για το πετρέλαιο κίνησης στα 1,419,546 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Οι προβλέψεις της Ομοσπονδίας για αύριο Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022, παραπέμπουν σε νέα σημαντική υποχώρηση της χονδρικής τιμής για τις βενζίνες και το υγραέριο κίνησης και σε πολύ μεγάλη μείωση για το πετρέλαιο κίνησης.

Τέλος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στην περιοχή της Αθήνας υποχωρεί σήμερα, στα 2,180 ευρώ ανά λίτρο, και στην Θεσσαλονίκη στα 2,195 ευρώ ανά λίτρο. Αντίθετα, οι τιμές της αμόλυβδης στις Κυκλάδες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την τσέπη των καταναλωτών, αφού βρίσκονται και σήμερα πάνω από τα επίπεδα των 2,449 ευρώ ανά λίτρο, μ οριακή κάμψη.