Τα Αποκαλυπτικά Στοιχεία της Νέας Έκδοσης του BP Statistical Review of World Energy 2022 Εξαιρετικά Χρήσιμα για Κυβερνήσεις, Οργανισμούς και Μελετητές

Τα Αποκαλυπτικά Στοιχεία της Νέας Έκδοσης του BP Statistical Review of World Energy 2022 Εξαιρετικά Χρήσιμα για Κυβερνήσεις, Οργανισμούς και Μελετητές
Του Κ. Ν. Σταμπολή
Δευ, 4 Ιουλίου 2022 - 14:36

Για μια ακόμα φορά η ετήσια (71η) έκδοση της ΒΡ, που μόλις κυκλοφόρησε, έρχεται να ταράξει τα νερά με την ξεκάθαρη απεικόνιση μέσω λεπτομερών στοιχείων που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, της κατάστασης της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Μπορεί οι εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του ΙΕΑ να περιέχουν εμβριθείς αναλύσεις και περισπούδαστα σενάρια ως προς την ζήτηση της ενέργειας τα επόμενα χρόνια, όμως η Έκθεση της ΒΡ παρουσιάζει την αλήθεια 

γυμνή. Η απλή παράθεση μεγεθών για την κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, ηλεκτρισμού, εκπομπών κλπ. σε ετήσια βάση για τα τελευταία 10 χρόνια, με τελευταία χρονιά το 2021, φανερώνουν το τι πραγματικά συμβαίνει στον ενεργειακό κόσμο του σήμερα, σε αντίθεση με αυτά που μας λένε οι κυβερνήσεις όπου ως γνωστό παρουσιάζουν παραποιημένα στοιχεία για την ισχύουσα κατάσταση (χτυπητό παράδειγμα η Ελληνική κυβέρνηση με τα λαθεμένα στοιχεία που παρουσίασε το ΥΠΕΝ στις 27/6 σε επίσημη ανακοίνωση του) η απλώς αναφέρονται στα σχέδια τους για το μέλλον και το τι σχεδιάζουν ή το τι επιθυμούν να συμβεί κατά τους επόμενους μήνες ή χρόνια.

Το BP Statistical Review είναι αυτό ακριβώς αυτό που λέει ότι είναι χωρίς φτιασίδια η ακριβά περιτυλίγματα υπό την μορφή «διεξοδικής» εισαγωγικής έκθεσης και τα τοιαύτα. Πέρα από το Chief Economist’s Introduction ,του ακούραστου κορυφαίου οικονομολόγου της ΒΡ, του Spencer Dale, ένα σύντομο εισαγωγικό σημείωμα μιας σελίδας ( 2021 at a glance) και Six Key Charts που δια της βίας καταλαμβάνουν 7 σελίδες, όλη η υπόλοιπη Έκθεση 57 συνολικά σελίδων είναι γεμάτη από σκληρά, αλλά εξαιρετικά χρήσιμα, στατιστικά στοιχεία για την ενέργεια.

 

Έτσι λχ πληροφορούμεθα ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας (primary energy consumption) το 2021 σημείωσε αύξηση 31 ΕJ (exajoule) σε σύγκριση με το 2020, η μεγαλύτερη ιστορικά αύξηση και ασφαλώς κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 8 ΕJ που παρατηρήθηκε μεταξύ 2021 και 2020 όταν η παγκόσμιος οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από το lock down του 2020 λόγω κορωνοιού. Σύμφωνα με την Έκθεση της BP, η τεράστια αύξηση στην παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση το 2021 οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ( emerging economies) οι οποίες συνέβαλλαν με 13 EJ και την Κίνα, παρά τις επιπλοκές της πανδημίας, να συνεισφέρει επιπλέον 10 EJ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η BP, η αύξηση στην παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση μεταξύ 2019-2021 ικανοποιήθηκε κυρίως από την μεγαλύτερη παραγωγή ΑΠΕ ενώ η κατανάλωση που αντιστοιχεί σε ορυκτά καύσιμα παρέμεινε σταθερή, με μείωση του πετρελαίου (κατά - 8 EJ) και αύξηση του φυσικού αερίου ( + 5 EJ) και του άνθρακα ( +3EJ)

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γράφημα που ακολουθεί και περιέχεται στην Έκθεση της BP ( World consumption, Shares of global primary energy) όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης (82.3 % ) προήλθε από τα ορυκτά καύσιμα που ως γνωστό περιλαμβάνουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα,η κατανάλωση των οποίων σημειώνει αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια παρά την επίσης αυξητική πορεία των ΑΠΕ. Με την πυρηνική ενέργεια να συνεισφέρει το 4.3 %, τα υδροηλεκτρικά το 6.7 % και τις ΑΠΕ ( ηλιακά, αιολικά, γεωθερμία, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο) το 6.7%.

 

Έτσι παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια και στις δυο όχθες του Ατλαντικού αλλά και στην Κίνα και Ινδία οι ΑΠΕ εξακολουθούν μα καλύπτουν ένα πολύ μικρό τμήμα της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης. Για τον απλούστατο λόγο ότι ταυτόχρονα αυξάνονται οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες που στο μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτονται από συμβατικά καύσιμα που είναι άμεσα διαθέσιμα και σε ανταγωνιστικές τιμές για τα περισσότερα μέρη του κόσμου και δεν απαιτούν ηλεκτρικά δίκτυα που χρειάζονται για να διοχετεύεται το ηλεκτρικό που παράγουν οι ΑΠΕ. Κάτι που η ηγεσία της Ευρώπης επιλέγει βλακωδώς να αγνοεί αλλά ούτε καν να συζητά. Δηλαδή, κλεισμένη στο καβούκι της η Κομισιόν δεν θέλει να παραδεχθεί ότι οι παγκόσμιες ενεργειακές τάσεις διαμορφώνονται ερήμην της Ευρώπης και έτσι απαξιοί να ασχοληθεί με το θέμα.

Όμως οι ενεργειακές εξελίξεις τρέχουν εκτός ΕΕ και το τελευταίο διάστημα διαμορφώνουν ένα τελείως αρνητικό περιβάλλον για τον Ευρωπαίο καταναλωτή. Με την ΕΕ να επιχειρεί να αντικαταστήσει το κυρίαρχο Ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο με εναλλακτικές εισαγωγές, αντικαθιστώντας έτσι μια μορφή εξάρτησης από μιαν άλλη (βλέπε LNG). Με την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να στρέφονται αποκλειστικά στις εισαγωγές και τις ΑΠΕ - που όμως καλύπτουν μόνο το 20% της Ευρωπαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης- και αγνοώντας επιδεικτικά την ανάδειξη και εκμετάλλευση των αξιόλογων εγχώριων ενεργειακών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που απαντώνται στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Με τέτοια μυαλά και αδιέξοδες τακτικές οι ενεργειακές τιμές θα εξακολουθήσουν για πολλά χρόνια ακόμα να κινούνται σε στρατοσφαιρικά επίπεδα με μεγάλο χαμένο τον Ευρωπαίο καταναλωτή.