Η ΔΕΠΑ Εμπορίας Στηρίζει τους Καταναλωτές- Αύξηση Μικτής Κερδοφορίας και Μεριδίου Αγοράς το 2021

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας Στηρίζει τους Καταναλωτές- Αύξηση Μικτής Κερδοφορίας και Μεριδίου Αγοράς το 2021
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 22 Ιουνίου 2022 - 08:00

Αύξηση του μεριδίου αγοράς στο 55% το 2021, από 39% το αμέσως προηγούμενο έτος, 140 εκ. ευρώ σε ευρείες εκπτώσεις προς όλο το φάσμα της κατανάλωσης (νοικοκυριά, βιομηχανίες και νοσοκομεία) έως τον περασμένο Απρίλιο και συμβολή 317 εκατ. ευρώ σε φόρους και μερίσματα προς την εθνική οικονομία, καθόλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, είναι τα επιτεύγματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως παρουσιάζονται σε διευκρινιστικό σημείωμα που κυκλοφόρησε η εταιρεία, αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματά  της για το 2021. Όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα κέρδη που αποκόμισαν οι εταιρείες προμήθειας, όσες δραστηριοποιούνται, κυρίως, στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου έχουν θετικό περιθώριο κέρδους.

Ειδική μνεία γίνεται δε για τη σημαντική αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας από 7% το 2019, σε 24% το 2021.

Ειδικότερα, η αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας κατά το περασμένο έτος, αποδίδεται στην ενεργητική εμπορική πολιτική της και τη σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου και του μείγματος των συμβάσεων, ενώ  το άλμα των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, στη χρονική περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021  συνέβαλε στο να αυξηθεί σημαντικά η κερδοφορία της.

Σημειώνεται ακόμη το γεγονός πως κατά τη διάρκεια που σοβεί η μεγάλη κρίση τιμών στο αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση, συνέβαλε καθοριστικά στο να προστατευθούν οι καταναλωτές. Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022, προέβη σε εκτεταμένες και οριζόντιες εκπτώσεις τιμολογίων στα νοικοκυριά, τις βιομηχανίες και τα νοσοκομεία.

Όσον αφορά στις παρεχόμενες εκπτώσεις προς τους καταναλωτές της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διευκρινίζει πως για το 2021, πριν δηλαδή η εταιρεία προχωρήσει  σε συγκεκριμένες εκπτώσεις, ήταν υποχρεωμένη να αναμείνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τον ρωσικό όμιλο αερίου, Gazprom, ο οποίος διεκδικούσε αναθεώρηση του τρόπου τιμολόγησης της σύμβασης με την ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ήδη από τον Αύγουστο του 2021 η Gazprom κατέθεσε σχετικό επίσημο αίτημα στην ΔΕΠΑ Εμπορίας προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης, με ισχύ των αλλαγών από τον εν λόγω μήνα του περασμένου έτους, το οποίο συνοδευόταν με  αλλαγές  στο σύνολο των όρων της σύμβασης έως το 2026. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις μερικούς μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου 2021. Σε περίπτωση που είχαν αποτύχει, η υπόθεση θα είχε οδηγηθεί σε διεθνή διαιτησία, όπως προβλέπεται από την σύμβαση.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την Gazprom ήταν ότι η Gazprom αποδέχτηκε να μην αναπροσαρμοστεί ο τρόπος τιμολόγησης της σύμβασης για το διάστημα Αύγουστος-Δεκέμβριος 2021 και με αυτό τον τρόπο η ΔΕΠΑ Εμπορίας απέφυγε την υποχρέωση να επιστρέψει ποσό μέχρι 120 εκατ. ευρώ στον Ρώσο προμηθευτή της. Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας, διευκρινίζεται ακόμη, πως σε περίπτωση που η εταιρεία είχε προχωρήσει σε εκπτώσεις πριν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον ρωσικό όμιλο, διακινδύνευε να εγγράψει σημαντικές ζημίες, υπό το βάρος της επιβάρυνσης του ποσού των 120 εκατομμυρίων που προαναφέρθηκε.

Ιδίως σε ό,τι αφορά στους βιομηχανικούς πελάτες της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρεχώρησε τη δυνατότητα σταθερών τιμολογίων, με αποτέλεσμα όσες βιομηχανίες την επέλεξαν να απολαύσουν, τον περασμένο χρόνο, πολύ χαμηλές τιμές αερίου, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητάς  τους. 

Τονίζεται ακόμη πως η εταιρεία είναι η μόνη από τον κλάδο της χονδρικής εμπορίας φυσικού αερίου στην Ελλάδα που ανέλαβε πρωτοβουλίες αυτού του εύρους, ενώ αναφέρεται πως θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, για να στηρίξει τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία.

Επίσης, η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας διευκρινίζει, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική της πως δεν θα μπορούσε να προσφέρει χαμηλότερες τιμές στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς από τη στιγμή που καλύπτει το 55% της εγχώριας αγοράς αερίου δεν μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της αγοράς. Παράλληλα, τονίζει πως διέθετε περιορισμένες δυνατότητες να δώσει χαμηλότερες προσφορές στα ετήσια συμβόλαια και πως υπό το πρίσμα των ακραίων τιμών στο αέριο και το ρεύμα, που επικράτησαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, είναι προφανές ότι η όποια επιρροή θα ήταν αμελητέα σε επίπεδο Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ). Επομένως, καταλήγει, η διοίκησή της, η πρόταση της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς το αρμόδιο υπουργείο ήταν οι εκπτώσεις που προσφέρει να στοχεύουν στους οικιακούς καταναλωτές ώστε να τις καρπωθούν αυτοί το σύνολό τους, όπως και έγινε.

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, είπε σχετικά: «Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης η εταιρεία μας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, προχώρησε σε στοχευμένες κινήσεις ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας συνολικά. Παράλληλα, όλη την περασμένη χρονιά καταφέραμε να τροφοδοτήσουμε την ελληνική βιομηχανία προσφέροντας σταθερά και ανταγωνιστικά τιμολόγια, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 κατά το οποίο οι διεθνείς τιμές του αερίου εκτινάχθηκαν, προχωρήσαμε σε γενναίες και οριζόντιες εκπτώσεις σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Εκπτώσεις που ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλο που είμαστε μια ανώνυμη εταιρεία, δεν ξεχνάμε ότι βασικός μας μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο και εκτός από ενεργειακή ασφάλεια οφείλουμε να προσφέρουμε και χαμηλές τιμές στον Έλληνα καταναλωτή. Επομένως, η έκτακτη εισφορά στα κέρδη της εταιρείας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί. Αναμένουμε από το Υπουργείο τον συγκεκριμένο μηχανισμό καθώς και την αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε συντεταγμένα να υπολογιστεί η συνεισφορά της εταιρείας μας στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την στήριξη των καταναλωτών.»

Αποτελέσματα χρήσης

Τα συνολικά προ φόρων κέρδη ύψους 334.956.189 ευρώ της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάνουν ποσό 93.495.045 που αφορά σε έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη τα οποία δεν προέρχονται από την χονδρεμπορική της δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, αφορούν σε 83.236.209 ευρώ από επιστροφές από την BOTAS για ποσότητες που παρελήφθησαν κατά τα προηγούμενα έτη και μετά την ολοκλήρωση της πολυετούς δικαστικής διαμάχης με την τουρκική εταιρεία υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης, καθώς και μέρισμα θυγατρικής ύψους 10.258.836. Υπ΄αυτή την έννοια, τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη από την χονδρεμπορική δραστηριότητα της εταιρείας ανέρχονται σε 241.461.144, δηλαδή σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2021, λόγω της αύξησης του μεριδίου της εταιρείας κατά 41%, όσο και της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου.

Διευκρινίζεται όμως πως από αυτά τα κέρδη θα πρέπει να αφαιρεθούν οι ρήτρες Take or Pay, ύψους 87.224.978,72 ευρώ που η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στους προμηθευτές της ή έχει ήδη καταβάλλει για ποσότητες συμβολαίων που δεν κατέστη δυνατόν να τις λάβει μέσα στην χρήση 2021.

Επίσης από το συγκεκριμένο ποσό και σε επίπεδο ρευστότητας θα πρέπει να αφαιρεθούν, 86.881.287 ευρώ που αντιπροσωπεύουν φόρους,  καθώς και 90.613.502 ευρώ που θα καταβληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ως μέρισμα στους μετόχους της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ήτοι, στο Ελληνικό Δημόσιο, και στα ΕΛ.ΠΕ.

Έτσι, μετά όλες αυτές τις πληρωμές, το καθαρό ταμειακό αποτέλεσμα της εταιρείας εμφανίζεται αρνητικό, στα -23.258.623,11 ευρώ.

Καταλήγοντας, στο διευκρινιστικό σημείωμά της η εταιρεία επισημαίνει πως κατέγραψε σημαντικά αποτελέσματα κατά το 2021, χάρη στην ενεργητική εμπορική πολιτική της και επαναλαμβάνει ότι πως με τα έως τώρα δεδομένα, θα συνεχίσει να στηρίζει όλο το φάσμα της κατανάλωσης. Το ακριβές ύψος αυτής της στήριξης θα προκύψει μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, τον καθορισμό των φόρων, των μερισμάτων και των συμβολαιοποιημένων υποχρεώσεων της εταιρείας (take or pay).