ΙΕΑ: Οι Υψηλότερες Πετρελαϊκές Τιμές και οι Ασθενέστερες Οικονομικές Προβλέψεις Θα Επηρεάσουν την Παγκόσμια Ζήτηση

ΙΕΑ: Οι Υψηλότερες Πετρελαϊκές Τιμές και οι Ασθενέστερες Οικονομικές Προβλέψεις Θα Επηρεάσουν την Παγκόσμια Ζήτηση
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τετ, 15 Ιουνίου 2022 - 12:37

Μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα έντονων μειώσεων των αποθεμάτων, η επιβραδυνόμενη αύξηση της ζήτησης και η άνοδος της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς, επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), που δημοσιεύτηκε σήμερα (15/6). Η κατάσταση αυτή, όμως, ενδέχεται να  μην κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς θα τίθενται σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η Κίνα θα εξέρχεται σταδιακά από την επιβολή των lockdowns, ενώ ερώτημα παραμένει η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι ασθενέστερες οικονομικές προβλέψεις συνεχίζουν να μετριάζουν τις προσδοκίες του ΙΕΑ για την αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης. Όμως, το 2023, η Κίνα αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της ζήτησης εκτός ΟΟΣΑ, αντισταθμίζοντας την σχετική επιβράδυνση του ΟΟΣΑ. Μετά από μία αύξηση κατά 1.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023 στα 101.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ της πανδημίας με οδηγό την Κίνα.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μπορεί να δυσκολευτεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση το επόμενο έτος, καθώς οι αυστηρότερες κυρώσεις αναγκάζουν τη Ρωσία να κλείσει περισσότερα κοιτάσματα, ενώ ορισμένοι παραγωγοί πετρελαίου έρχονται αντιμέτωποι με τους περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας. Επίσης, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να απαγορεύσουν το 90% των εισαγωγών του μπλοκ σε ρωσικό αργό και πετρελαϊκά προϊόντα μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες. Οι μέτριες αυξήσεις της πετρελαϊκής παραγωγής από τον OPEC+ θα παράσχουν μερική αντιστάθμιση, αλλά εκτός OPEC+ θα κυριαρχήσουν τα κέρδη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, όπως και το 2023. Οι παραγωγοί εκτός OPEC+, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αναμένεται να προσθέσουν 1.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022 και 1.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο. Επομένως, για να μην είναι ελλειμματικό το ισοζύγιο ο OPEC+ θα πρέπει να αξιοποιήσει περαιτέρω το μαξιλάρι της φθίνουσας παραγωγικής ικανότητας, μειώνοντάς την σε ιστορικά χαμηλά των μόλις 1.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

 

Προς το παρόν, ωστόσο, τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται και τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα του IEA έχουν βοηθήσει να αντιστραφεί η επίμονη πτώση των βιομηχανικών αποθεμάτων του ΟΟΣΑ. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 77 εκατ. βαρέλια τον περασμένο Απρίλιο, ενώ σημείωσαν περαιτέρω αύξηση τον Μάιο.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Σήμερα (15/6) στις 11.00, η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, διαπραγματευόταν περίπου στα $124 το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με ένα μήνα πριν και 70% υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2021. Με την έναρξη του καλοκαιριού, τα κέρδη στις τιμές των προϊόντων πετρελαίου ήταν ακόμη ισχυρότερα, καθώς η διυλιστική παραγωγή απέτυχε να ανταποκριθεί στη ζήτηση για βασικά προϊόντα. Όμως, καθώς η περίοδος συντήρησης των διυλιστηρίων ολοκληρώνεται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία και η ανάκαμψη της κινεζικής διυλιστικής παραγωγής επιταχύνεται, η παγκόσμια δραστηριότητα των διυλιστηρίων βρίσκεται σε μια σταθερή ανάκαμψη.