Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Υδρογόνο και τις Κυψέλες Καυσίμου (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking - FCH2 JU) βρίσκεται  σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία συνεργασίας με 89 Δήμους και Περιφέρειες, από 22 διαφορετικές χώρες, με στόχο 

βιομηχανικοί εταίροι να λάβουν πληροφορίες για τις ειδικές ανάγκες και τους περιορισμούς των συγκεκριμένων τεχνολογιών   σε κάθε περιοχή. Από την Ελλάδα συμμετέχουν επτά Δήμοι και δύο Περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκαν τρία επιχειρηματικά μοντέλα. Το πρώτο αφορά στην υλοποίηση μικρών σταθμών παραγωγής και συμπίεσης υδρογόνου από ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτούν ποδήλατα (bikes) κυψελών καυσίμου, δίτροχα οχήματα (scooters) κυψελών καυσίμου, μικρά οχήματα οδοκαθαρισμού με σκούπες (sweepers) κυψελών καυσίμου, αστικά λεωφορεία και απορριμματοφόρα κυψελών καυσίμου.

Το δεύτερο μοντέλο αφορά σε εγκατάσταση συστημάτων απρόσκοπτης ή/και εφεδρικής παροχής ισχύος με κυψέλες καυσίμου, με χρήση υδρογόνου τα οποία θα είναι σε θέση να καλύψουν κρίσιμα ηλεκτρικά φορτία δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων (όπως εξωτερικός φωτισμός, servers κ.ά.). Το  τρίτο επιχειρηματικό μοντέλο στοχεύει στην εγκατάσταση κυψελών καυσίμου για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, αλλά και στον οικιακό, καθώς και στον τριτογενή τομέα.

Όσον αφορά στις περιοχές εφαρμογής τους, το υδρογόνο μπορεί να «κουμπώσει» στο πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, όπως άλλωστε προκύπτει και από την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι στα πρώτα  Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest - ΙPCEI)    για το υδρογόνο, από τα  πέντε ελληνικά projects που έχουν υποβληθεί τα δύο χωροθετούνται στη Δυτική Μακεδονία.

Το πρώτο είναι το White Dragon, ένα σύμπλεγμα έργων για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία μέσω ηλεκτρόλυσης που θα τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκά και θα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP. Στο έργο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ Εμπορίας  (ως συντονιστής) η Advent Technologies, η  Damco Energy, η "Σωληνουργεία Κορίνθου", η TAP, ο ΔΕΣΦΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι όμιλοι των ΕΛΠΕ, MOTOR-OIL και ΔΕΗ. Όσο για το δεύτερο, το Green HIPo της  Advent Technologies, αφορά στην κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων μονάδων ηλεκτρόλυσης και κυψελών καυσίμου στη Δυτική Μακεδονία. Οι κυψέλες θα   παράγουν θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια και θα κατασκευάζονται   για το  έργο White Dragon. 

Επίσης, συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές μπορούν να καλυφθούν από οικοσυστήματα υδρογόνου (Κοιλάδες Υδρογόνου - Hydrogen Valleys), για τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται εκτενής αναφορά στο σχέδιο  Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο, το οποίο έχει προετοιμάσει ειδική Επιτροπή  επιστημόνων. 

Οι «Κοιλάδες Υδρογόνου»   αφορούν από μία τοπική ή περιφερειακή εστίαση (π.χ. ένα μεγάλο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτό) έως μια συγκεκριμένη εθνική ή ακόμη και μια διακρατική περιοχή. Μπορούν να καλύπτουν πολλά βήματα στην αλυσίδα αξίας υδρογόνου, που κυμαίνονται από την παραγωγή υδρογόνου ( συχνά  και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) έως την αποθήκευση υδρογόνου και τη διανομή του.
Μάλιστα, στην  Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο, αναμένεται ότι θα επισημαίνεται η σημασία των «Κοιλάδων Υδρογόνου», οι οποίες μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων περιφερειακών «μίνι οικονομιών υδρογόνου» συνδυάζοντας ή συγκεντρώνοντας την προσφορά και τη ζήτηση, συχνά με μακροπρόθεσμες συμφωνίες απορρόφησης, συμβάλλοντας   στην ταχεία ανάπτυξη της νέας αγοράς και των αλυσίδων αξίας. Στην Ελλάδα   οι   τεχνολογίες  υδρογόνου και κυψελών καυσίμου μπορούν να εφαρμοστούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου το υδρογόνο σε συνδυασμό με  ΑΠΕ θα συνέβαλλαν στην απανθρακοποίησή τους.

Στις 22 Μαΐου 2019 έγινε η αρχή με την ιδρυτική διακήρυξη του European Hydrogen Valleys Partnership η οποία υποστηρίζεται από την Πλατφόρμα S3 για βιομηχανικό εκσυγχρονισμό (S3 Platform on Industrial Modernisation) της Κομισιόν με βασικούς στόχους  την παραγωγή πράσινου υδρογόνου,  την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας για τις τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου μέσω διαπεριφερειακής συνεργασίας  και την κατάρτιση, εκπαίδευση και απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων πάνω στις τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου.