Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται ότι θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση  «θερμοστάτης». Πρόκειται για το σχέδιο το οποίο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Σύμφωνα με αυτό, θα δοθούν συστάσεις για τα ανώτερα επίπεδα θέρμανσης τον χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι για τα δημόσια κτίρια, πιθανώς στους 19 και 26 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για τα κτίρια της γενικής κυβέρνησης που θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και αύξηση του προϋπολογισμού

του υπουργείου στο οποίο ανήκουν.  Αλλά επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα ενεργειακής κατανάλωσης για τα δημόσια κτίρια, η μείωση της κατανάλωσης θα συγκρίνεται με εκείνη του προηγούμενου έτους (βάσει των λογαριασμών ρεύματος) ώστε να διαπιστώνεται η εξοικονόμηση.

Επίσης, μια από τις συστάσεις που θα ανακοινωθούν αναμένεται να είναι και η  επέκταση της τηλεργασίας, η μείωση των ωρών παρουσίας των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους ή εκ περιτροπής εργασία, ώστε αφενός να μειωθούν οι μετακινήσεις με ΙΧ, αλλά και η χρήση κλιματιστικών στα γραφεία.   

Επιπλέον, οι  δύο υπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν και την έναρξη του προγράμματος Ηλέκτρα,   ένα πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, με τον συνολικό προϋπολογισμό του νέου προγράμματος να ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. από αυτά τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 900 εκατ. ευρώ με τα οφέλη για το Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας να υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Συνολικά θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 500 δημόσια κτίρια (της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων κλπ.) συνολικού εμβαδού περίπου 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων.

Επιλέξιμα στο πρόγραμμα θα είναι τα πιο ενεργοβόρα κτίρια του Δημοσίου, δηλαδή θα πρέπει να ανήκουν σε κατηγορία Ενεργειακής Κλάσης Γ’ και κάτω, να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου και να μην έχουν καταταγεί στην κατηγορία «Τρωτά». Όλα τα κτίρια θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας, τουλάχιστον 30% και μείωση των εκπομπών CO2. Η εξοικονόμηση ενέργειας μετά την ολοκλήρωση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 600 εκατ. kWh ετησίως, ενώ οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα θα περιοριστούν κατά 360.000 τόνους τον χρόνο.

Εφόσον επιτευχθεί πολύ μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση (κατηγορία Β+), τότε το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 85%, ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο χρηματοοικονομικό σχήμα με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, μέσω μιας Εταιρείας Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), ο δημόσιος φορέας δε θα επιβαρυνθεί καθόλου από το κόστος κατασκευής.