Το «κεφάλαιο»  των παρεμβάσεων για τις τεχνολογίες υδρογόνου, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, συγκέντρωσε το μικρότερο ενδιαφέρον. Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Ερευνώ –Δημιουργώ- Καινοτομώ», για τεχνολογίες υδρογόνου  δέχθηκε τις λιγότερες  προτάσεις, με το  ποσοστό της δημόσιας δαπάνης να αθροίζει συνολικά μόλις 13,24 εκατ. ευρώ για 18 εγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως, υπάρχουν στην Ελλάδα πρωτοβουλίες και δράσεις σε πολλά επίπεδα, που θα μπορούσαν να στηρίξουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υδρογόνο.  Καταρχάς για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων έχουν, μεταξύ άλλων, προβλεφθεί φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε Startups, δημιουργία κεφαλαίων επενδυτικών  συμμετοχών (VC) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και

 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, λειτουργία  «θερμοκοιτίδων» κλπ.   
Επίσης, στις δράσεις πολιτικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) υφίσταται θεματικό πεδίο για τις τεχνολογίες Υδρογόνου ενώ έχουν προβλεφθεί αντίστοιχο και στον σχεδιασμό του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ως πεδίο δράσης στην θεματική προτεραιότητα της ενέργειας. Η μετάβαση απαιτεί την αναβάθμιση και  κατάρτιση σε νέες δεξιότητες όσον αφορά την ασφάλεια του υδρογόνου αλλά και την ίδρυση θερμοκοιτίδων και εκκολαπτηρίων νέων επιχειρηματιών με παροχή υπηρεσιών στήριξης και δικτύωσης με επιχειρήσεις και άλλες θερμοκοιτίδες, Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναφορικά με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για Έρευνα και Καινοτομία, όπως αναφέρεται στην υπό κατάρτιση στρατηγική για το υδρογόνο, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η ΓΓΕΚ σχεδιάζει προκηρύξεις Δράσεων Εθνικών Κοινών Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών στις οποίες προτίθεται να συμπεριλάβει Ειδική Δράση, που θα αφορά στο υδρογόνο. Η δράση θα απευθύνεται πρωτίστως στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο θεματικό τομέα και με συγκεκριμένη ερευνητική ατζέντα που θα καθορίζεται από αυτές. Θα αποτελεί Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα στοχεύει στην ανάπτυξη ερευνητικών αποτελεσμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας με σκοπό την δημιουργία νέων προϊόντων.

Επιπλέον, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει, μαζί με την Αυστραλία, τη Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στην «Αποστολή Καινοτομίας - Mission Innovation 2.0» για το “Clean Hydrogen” που στοχεύει να καταστήσει το κόστος καθαρού υδρογόνου ανταγωνιστικό για τον τελικό χρήστη, μειώνοντας το κόστος από 1,74 ευρώ έως 17,4 ευρώ ανά κιλό έως το 2030. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί μια από σημαντικότερες διακυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καθαρή ενέργεια υποστηρίζοντας και τις θέσεις της Διάσκεψης Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή COP26 (11/2021).  

Ακόμη, σημαντική μόχλευση κεφαλαίων για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού υδρογόνου και των βιώσιμων καυσίμων για την αεροπλοΐα 2022-2026 αναμένεται από τη  συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Breakthrough Energy Catalyst. Η πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει έως και 820 εκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2022-2026 για να επιταχύνει την ανάπτυξη και την ταχεία εμπορευματοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030.

Κάθε ευρώ δημόσιων κεφαλαίων αναμένεται να αξιοποιήσει τρία ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε  έργα στους τομείς του καθαρού υδρογόνου, των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, της άμεσης δέσμευσης αέρα και της αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας.

Η ΓΓΕΚ προτίθεται να ανανεώσει τη  συνδρομή της χώρας μας στο Διεθνές Πρόγραμμα Συνεργασίας Τεχνολογίας Υδρογόνου (Hydrogen TCP), που θα επιτρέπει σε ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς να συμμετέχουν στις δράσεις του εν λόγω προγράμματος, βελτιώνοντας την ανταλλαγή γνώσεων και τη δικτύωση σε διεθνές επίπεδο και εκπληρώνοντας παράλληλα τις εθνικές δεσμεύσεις για αξιόπιστη, βιώσιμη και καθαρή ενέργεια.  

Επίσης μέσω της ΓΓΕΚ, η χώρα μας μπορεί να συμμετέχει στην κοινή πρωτοβουλία έρευνας και καινοτομίας για το πράσινο υδρογόνο, που είχε ξεκινήσει  το δεύτερο εξάμηνο 2020 στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας. H πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των προσπαθειών των κρατών μελών της ΕΕ να συν-δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν από κοινού τον νέο Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ΕΧΕ).