Θερινές Ανησυχίες

Προειδοποιήσεις και καταγγελίες εκτοξεύονται καθημερινά από τις δύο ακτές του Αιγαίου. Η ρητορική αντιπαράθεση Ελλάδος και Τουρκίας γίνεται σε αυτή τη φάση πλέον στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Λειτουργικός δίαυλος επικοινωνίας δεν υπάρχει. Και ίσως δεν απέχουμε πολύ από το να ακουστούν και ιαχές πολεμικές, σπεύδουν να προφητεύσουν ορισμένοι. Ολως συμπτωματικώς το 2023 είναι έτος προεκλογικό και κρισιμότατο τόσο για την Τουρκία όσο και για τη χώρα μας. «Ευελιξία» δεν είναι δυνατόν να επιδειχθεί από καμία πλευρά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το όλο θέμα είναι η διάρκεια και η έκταση ενός στρατιωτικού επεισοδίου, περί του οποίου διατυπώνονται ήδη φόβοι. Αλλά ας μη γινόμαστε μάντεις κακών

energia.gr
Σαβ, 4 Ιουνίου 2022 - 13:13

Ηλπιζε η ελληνική πλευρά σε μια προληπτική παρέμβαση των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. προς μετριασμό τουλάχιστον της τουρκικής «αναθεωρητικής» πολιτικής έναντι της Ελλάδος, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση της μετωπικής αντιπαραθέσεως της Δύσεως με τη Ρωσία, οπότε η ενότητα του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας είναι απολύτως αναγκαία.

Η προσδοκία δεν επιβεβαιώθηκε. Επαναλήφθηκε η προτροπή για επίλυση των διμερών διαφορών με διαπραγματεύσεις. Κάτι που δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιήσει την Αθήνα, η οποία, όπως έγραφε τίτλος της «Κ», προέβη σε «διαβήματα» στην Ουάσιγκτον και στην Ε.Ε.

Δεν λειτουργούν ως παιδονόμοι οι εταίροι μας, ιδίως σε μια φάση που λόγω του αποτρόπαιου πολέμου στην Ουκρανία έχει αναβαθμισθεί η σημασία της Τουρκίας για τη Δύση. Αλλες οι προτεραιότητες των συμμάχων και άλλη η δική μας βάσανος.

Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στο παρελθόν, όταν την κρίση του 1987 ακολούθησε η συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας, ή αργότερα, όταν μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 υπήρξε η συμφωνία της Μαδρίτης, την ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020 δεν ακολούθησε περιεκτικός διάλογος.

Βεβαίως απεφεύχθη συνομολόγηση συμφωνίας ταπεινωτικής. Αλλά ηγέρθη από την Τουρκία θέμα οχυρώσεως των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, κατά παράβασιν –ως ισχυρίζεται η Αγκυρα– της συμφωνίας της Λωζάννης, και ως εκ τούτου θέτει εκ παραλλήλου θέμα κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά.

Με αυτά τα δεδομένα, ας ελπίσουμε ότι το καλοκαίρι φέτος θα είναι «θερμό» μόνον κλιματολογικώς.

(του Κώστα Ιορδανίδη, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")