Το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή μπήκε σε ρότα υλοποίησης με τις εργασίες να προχωρούν βάσει σχεδιασμού. Πρόκειται για την υπερσύγχρονη μονάδα που κατασκευάζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε συμφωνία με τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ισχύος 877 MW, μία επένδυση της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ.

Με την λειτουργία της, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ σε ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο θα προσεγγίζει τα 1,5 GW.

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε προσφάτως, οπότε οι εργασίες για την κατασκευή της νέας μονάδας ξεκίνησαν άμεσα με τα χωματουργικά έργα. Στόχος είναι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής να έχει ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν περί τις 500 θέσεις εργασίας και 100 θα είναι οι νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του.  

Επίσης, στα μέσα της ίδιας χρονιάς, εκτιμάται ότι θα  ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο του Ομίλου Κοπελούζου στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης,  εγκατεστημένης ισχύος 840 MW. Ήδη έχει  εξασφαλιστεί η  άδειας παραγωγής, εγκατάστασης καθώς και η εγγραφή στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ. Η κατασκευή αναμένεται ότι θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, ενώ σε έναν χρόνο, δηλαδή τον Μάιο του 2023 εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο  αεροστρόβιλος, έναν μήνα αργότερα ο   ατμοστρόβιλος και η  γεννήτρια τον Αύγουστο του 2023. Η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία εκτιμάται ότι θα γίνει τον Μάρτιο του 2024 και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

Έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2025 έχει προγραμματιστεί από την εταιρεία Λάρισα Θερμοηλεκτρική  να λειτουργήσει η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλία. Έως σήμερα έχει   εξασφαλιστεί τόσο η άδεια παραγωγής αλλά και οι όροι σύνδεσης του θερμοηλεκτρικού σταθμού Λάρισας και έχουν γίνει και οι σχετικές κινήσεις για την  έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας αλλά και τις  Γραμμής Μεταφοράς 400 kV από την αρμόδια διεύθυνση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Η έκδοση της άδειας εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα ληφθεί εντός του καλοκαιριού και της οικοδομικής άδειας προκειμένου να μπουν οι … μπουλντόζες στις αρχές Οκτωβρίου. Η κατασκευή της μονάδας και η εγκατάσταση του εξοπλισμού εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2,5 χρόνια έτσι ώστε η  εμπορική λειτουργία του να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2025.