Για την Ρωσία η Κίνα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εταίρο της αυτή την περίοδο, κυρίως λόγω του ότι γνωρίζει πως να διαχειρισθεί ένα ευρύ φάσμα μεθόδων για να παρακάμπτει τις κάθε μορφής κυρώσεις, με βασικότερο πλεονέκτημά της την μηδενική έκθεση των κινεζικών ομίλων και εταιρειών στην αμερικανική χρηματοοικονομική υποδομή και ειδικά στο αμερικανικό δολάριο. Οι δυνατότητες αυτές συνδυάζονται με την ευχέρεια με την οποία οι κινεζικές εταιρείες δημιουργούν νέες επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, που συνιστούν τα οχήματα διαχείρισης δραστηριοτήτων για εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως η παράκαμψη κυρώσεων

Το Πεκίνο δεν έχει αποκρύψει το γεγονός ότι κατά την περίοδο των κυρώσεων κατά του Ιράν στην προ του 2016 περίοδο, αλλά και στην περίοδο μετά το 2018, αξιοποιεί την Kunlun Bank, με την ιδιότητα του οχήματος εκκαθάρισης των συναλλαγών, αλλά και διαχείρισης των επενδύσεων στο Ιράν, σε πείσμα των αγρίων κυρώσεων. Η συγκεκριμένη τράπεζα διαθέτει πολύτιμες επιχειρησιακές εμπειρίες στον τομέα της διαχείρισης κυρώσεων και κατά το παρελθόν έχει προβεί σε εκκαθαρίσεις συναλλαγών ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων στο αμερικανικό δολάριο και στο ευρώ, αλλά και στο κινεζικό γουάν στην περίοδο των κυρώσεων του 2012-2015.

Η τράπεζα υφίσταται φυσικά κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν παύει να αποδεικνύει την αριστοτεχνική επιδεξιότητά της και την αποδεδειγμένη πλέον μεθοδολογία της στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2018, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Zarif, δήλωσε στην διάσκεψη της Doha στο Κατάρ, πως εάν υπάρχει μία τέχνη που έχει τελειοποιηθεί στο έπακρο στο Ιράν, αυτή αφορά στην ανώδυνη παράκαμψη των κυρώσεων.

Στην περίπτωση των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν υφίστανται λόγοι για να εφαρμοσθεί η διαδικασία που έχει υιοθετήσει η Κίνα για τις συναλλαγές με το Ιράν. Η Κίνα διεθνοποιεί συστηματικά το νόμισμά της και ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής Novatek, Leonid Mikhelson, σε ανύποπτο χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2018, είχε δηλώσει πως η Ρωσία συζητά με τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, την Ινδία και την Κίνα, αλλά και άλλες χώρες της Ασίας, την εγκατάλειψη του δολαρίου στις διμερείς τους συναλλαγές.

(η συνέχεια στο slpress.gr)